Otkud Đukanoviću 167 miliona dolara

0

Američki magazine Forbes objavio je da je porodica bivšeg crnogorskog premijera Mile Đuaknovića “teška” najmanje 167 miliona dolara, nakon čega su neke nevladine organizacije zatražile istragu otkud im toliko bogatstvo, a mediji su pokušali dati odgovor na ovo pitanje. 

Kada je bivši premijer Milo Đukanović prvi put stupio na državnu funkciju, njegov sin Blažo je imao tek nešto više od 3 godine, dok danas, 26 godina od tada, mlađi Đukanović raspolaže nekretnima i kompanijama vrijednim milione eura.

Od dolaska  Đukanovića na vlast, njegova sestra je od sudije “napredovala” do  advokata preko čije kancelarije su, uz milionske provizije, sprovođene kontraverzne privatizacije Telekoma, Željezare i Jugopetrola, a gotovo niti jedna veća investicija uz crnogorsku obalu nije mogla proći bez njenog posredovanja, pišu podgoričke “Vijesti”.

Brat Aco je za proteklih 26 godina vladanja svoga brata, od  nezaposlenog pravnika, “dogurao” do vlasnika banke sa vezama sa kriminalnim miljeom, ali i brojnih nekretninama.

Ovako direktor istraživačkog centra MANS-a Dejan Milovac komentariše informaciju koju su prenijeli regionalni portali da prema poznatoj listi magazina Forbs familija Đukanović teži 167 miliona dolara.

On dodaje da više nije vijest da je porodica Đukanović bogata, već da neko od njih pokuša da to bogatstvo objasni. Iz DPS-a, čiji je Đukanović lider, nisu komentarisali informacije o njegovom bogatstvu, koje su prenijeli regionalni mediji.

Zvanično najbogatiji čovjek u Crnoj Gori je Taksin Šinavatra, bivši premijer Tajlanda koji živi i radi u Crnoj Gori, sa imetkom od 1,61 milijardi dolara, prenio je sarajevski N1.

Milovac podsjeća da Đukanović nikada nije bio pozvan na odgovornost zbog školskog primjera konflikta interesa, iako je samo MANS u protekloj deceniji tužilaštvu dostavio brojne krivične prijave koje su se ticale porodice Đukanović.

“Nemoguće je provjeriti koliko su tačne informacije Forbes magazina o veličini bogatsva porodice Đukanović, jer osim onoga što nam je vidljivo kada su u pitanju kompanije i nekretnine ove porodice, javnost sa razlogom sumnja da se ključno bogastvo nalazi na računima inostranih banaka i ofšor kompanija”, kaže Milovac, podsećajući da su prije nešto više od godinu dana otkrili da je blizak saradnik Đukanovića, Svetozar Marović, samo na jednom računu u Švajcarskoj banci sakrivao blizu 4 miliona dolara.

“Više je nego opravdana sumnja da nije bio ni jedini”, kaže Milovac.

Britanski “Indipendent” je prije sedam godina objavio da je Đukanović 20. na listi najbogatijih političara u svijetu sa oko 10 miliona funti.

I Šinavatra pomaže vlast

Potpredsjednik Demokrata Momo Koprivica kaže da primjer bivšeg premijera i Šinavatra djeluju odvraćajuće na investitore, jer pokazuju da je Crna Gora “meka za kapital koji nije nastao produktivnim radom”.

“Vlast skopčana sa privilegijama na kojima je stečeno ogromno bogatstvo brani se svim sredstvima jer se njenim gubitkom ne gubi samo četiri godine mandata. Bogatstvo je faktor  autoritarnog političkog sistema”, rekao je Koprivica “Vijestima”.

On navodi da “moćni subjekti, poput Šinavatre, pomažu vladajućoj eliti svim resursima da isključe političke konkurente”.

(Izvor: Vijesti)