Otkriven pravi razlog zašto Bezos preselio iz Seattlea u Miami

0

Multimilijarder Jeff Bezos je prošle sedmice prodao dionice Amazona vrijedne dvije milijarde dolara, a uz to je ostvario dodatnu pogodnost. Ta dodatna pogodnost jeste da nije morao platiti porez za prihod koji je ostvario prodajom dionica.

Bezos je prošle godine na društvenoj mreži Instagram objavio da nakon skoro 30 godina napušta Seattle kako bi preselio u Miami. Izjavio je da će time biti bliže svojim roditeljima i lansirnim rampama za njegove rakete Blue Origin. Vrijeme kada je to objavio ukazuje na još jedan razlog preseljenja, a to su porezi.

Naime, američka savezna država Washington je 2022. uvela porez na kapitalnu dobit od sedam posto na prodaju dionica ili obveznica, i to za vrijednosne papire koji koštaju više od 250.000 dolara. Washington kao savezna država nema porez na dohodak, tako da je uvođenje spomenutog poreza značilo da će Bezos morati platiti porez za prihod koji ostvari prodajom dionica.

Od 1998. do danas je prodao dionice kompanije Amazon koje su koštale milijarde dolara. Kada je Washington započeo s naplatom spomenutog poreza, prestao je da prodaje dionice. Prošle i pretprošle godine nije prodao niti jednu Amazonovu dionicu te je na kraju prošle godine poklonio dionice vrijedne 200 miliona dolara.

No, nakon što se preselio u Miami, Bezos je nadoknadio izgubljeno vrijeme kada je u pitanju prodaja dionica. To je učinio zbog toga što američka savezna država Florida ne oporezuje ni prihode, ni kapitalnu dobit. Tako da je prošlosedmičnom prodajom dionica u iznosu od dvije milijarde dolara uštedio 140 miliona dolara, koliko bi morao platiti državi Washington.

Na cjelokupnoj planiranoj prodaji 50 miliona dionica tokom sljedeće godine uštedjet će 610 miliona dolara. Ako vrijednost tih dionica bude veća od trenutne vrijednosti, ta ušteda će biti još veća. Dakle, njegova ušteda na porezu će biti veća od vrijednosti njegove jahte “Koru” koja je duga više od 417 metara, javlja CNBC, prenosi Banjaluka.net.