Otkriven 71 neprijavljeni radnik: U jednom danu 228 inspekcijskih nadzora

0

Porezna uprava Federacije BiH (PUFBiH) u subotu je izvršila 228 inspekcijskih nadzora kojim su bili obuhvaćeni porezni obveznici koji obavljaju ugostiteljske, trgovinske i druge uslužne i proizvodne djelatnosti.

U toj aktivnosti inspektori Porezne uprave FBiH otkrili su 71 neprijavljenog radnika, 71 obveznika koji nije izdavao fiskalne račune, 26 objekata u kojima se obavljala djelatnost bez odobrenja nadležnog organa i 20 obveznika koji nisu imali instaliran fiskalni uređaj.

Zbog utvrđenih nepravilnosti: zapošljavanje neprijavljenih radnika, rad bez odobrenja nadležnih organa i neevidentiranje prometa putem fiskalnog uređaja zapečaćeno je 56 objekata i izdat 131 prekršajni nalog, sa ukupno izrečenim novčanim kaznama u iznosu od 335.760 KM, navodi se u saopćenju PUFBiH.

Porezna uprava izrazila je zahvalnost poreznim obveznicima koji uredno izvršavaju svoje porezne obaveze i pozvala ih da posluju legalno, da svoj novac koriste za unapređenje poslovanja, investicije, razvoj, za isplatu plaća zaposlenicima, a ne da teško zarađeni novac troše na plaćanje kazni i kamata.