Osam turističkih bisera BiH koje morate vidjeti

0

Park prirode Hutovo blato nalazi se u južnoj Hercegovini. Zaštićeno je područje i značajan rezervat ptica. Poznat je kao oaza u kojoj su smještene mnoge vrste ptica močvarica te veliki broj drugih biljnih i životinjskih vrsta.

PociteljPočitelj je jedinstveno mjesto koje bi se moglo naći na UNESCO-ovoj listi svjetske baštine. Obnovljene su Hadži-Alijina džamija, Šišman-Ibrahimpašina medresa i Gavrankapetanovića kuća te otvorene za posjetitelje. Najzanimljiviji objekt u Počitelju je Sahat-kula, visoka tvrđava koja se na vrhu brda izdiže iznad grada. Ona je bila dom stražarima koji su pazili da ne bi došlo do moguće neprijateljske invazije kroz neretvansku dolinu. Osim orijentalne arhitekture i osmanlijskog osjećaja, Počitelj je zanimljiv i poznat kao domaćin likovnoj koloniji s najduljom tradicijom u Jugoistočnoj Europi.

Stari most u Mostaru

Osmanlijski arhitekt, Mimar Hajrudin sagradio je kameni most 1566. godine u isturenom komandnom mjestu Osmanskog Carstva na jugu Bosne i Hercegovine. Most prelazi preko rijeke Neretve i poznat je kao Stari most. Vremenom je istureno komandno mjesto preraslo u grad i najvjerojatnije dobilo ime po mostu – MOSTAR. Danas se ovaj most nalazi na UNESCO-ovoj listi svjetske baštine.

Međugorje, mjesto koje je postalo popularno zahvaljujući posjetima katoličkih hodočasnika, nalazi se u južnoj Hercegovini, točnije u Općini Čitluk. Milijun hodočasnika godišnje posjećuje Međugorje, a sve je počelo 1981. godine kada je grupa mladih ljudi iz sela ispričala da je vidjela Djevicu Mariju na obližnjem brežuljku.

MedjugorjePerućica je jedna od samo dvije preostale srednjovjekovne prašume u Europi, a nalazi se u sklopu Nacionalnog parka Sutjeska. Često se opisuje kao drevni muzej na otvorenom, s čarobnom šumom koju čine prekrasne, 50 metara visoke smreke i bukve stare od 200 do 300 godina. Prašuma je pravi dragulj u smislu raznolikosti i bogatstva divljih životinja i endemskih biljaka.

Perucica

Blagaj – Buna. Izvorište Bune, jedno od najvećih i najljepših u Europi, najfiniji je primjer podzemne vode krševitih predjela. Voda izbija ispod litice duge 200 metara i svojom količinom samostalno formira rijeku Bunu. Ne čudi stoga što je osmanlijski sultan bio impresioniran ljepotom ovog izvorišta te je naredio izgradnju tekije u njegovoj blizini. Ona je sagrađena u 16. stoljeću za potrebe derviškog reda, a i danas je jedno od najmističnijih mjesta u cijeloj Bosni i Hercegovini.Blagaj-Buna

Kanjon rijeke Rakitnice jedan od najdubljih u Europi, prirodno je čudo. Duž njega nalaze se endemski primjerci flore i faune. Medvjedi, vukovi, veprovi, kune, divokoze, svi su oni našli utočište u ovom nepristupačnom kanjonu. U ovoj regiji dinarskih planina mogu se pronaći i 32 endemske biljne vrste. Čista planinska voda može se piti dužinom cijelog kanjona.

kanjon-Rakitnice

Vjetrenica, najveći sustav pećina otkriven u Bosni i Hercegovini, nalazi se nedaleko od Ravnog, gradića na krajnjem jugu Hercegovine i pravoslavnoga manastira Zavala. Pećinski kanali imaju ukupno 6 kilometara, a zadivljujući glavni kanal zadire 2,5 kilometara u utrobu zemlje. Među mnogim arheološkim pronalascima nalaze se i ostaci pećinskih medvjeda i leoparda, pećinski crteži čija se starost procjenjuje na 10.000 godina. Pećina je također dom brojnim malim jezerima u kojima žive endemski račići koji se mogu naći samo u podzemnim vodenim sustavima.Vjetrenica