Opština Pale daje mladima podsticaj za uzgoj borovnice

0

Načelnik opštine Pale Boško Jugović posjetio je danas predsjednika Uduženja “Podmladak” Slavena Vučićevića u mjestu Barakovac koji učestvuje u pilot projektu opštine koji se odnosi na uzgoj američke i kamčatske borovnice, a ukupna vrijednost projekta je 8.600 KM.

Jugović je naglasio da je, osim dodjele plastenika građanima kroz program podsticaja, opština podržala i poljoprivredno Udruželje “Podmladak” sa Pala koji su podsticaj iskoristili za sađenje visokožbunaste američke borovnice.

“Opština je podržala mlade ljude koji posredstvom uzgoja borovnice pokušavaju da dođu do novčanih sredstava. Zahvaljujući Jeleni Vlačić iz Ministarstva poljoprivrede Republike Srpske, koja je došla na ideju i podržala Udruženje, mi smo napravili jedno ogledno dobro sadeći borovnice”, izjavio je Jugović novinarima.

On je dodao da je u okviru pilot projekta poljoprivrednicima uručeno oko 1.900 sadnica, ukupne vrijednosti 8.600 KM, od čega je opština Pale učestvovala sa 70 odsto sredstava.

Prema njegovim riječima, riječ je o udruženju koje je napravilo jedan krupniji ogled koji će pratiti u narednim godinama kada on treba dati maksimalan rod.

Predsjednik Udruženja i poljoprivredni proizvođač Slaven Vučićević kaže da je zahvaljujući podsticajima opštine Pale zasadio oko 850 sadnica visokožbunaste američke borovnice.

“Riječ je o sortama koje uspijevaju na nadmorskoj visini od 1.000 metara, što pogoduje našim prostorima”, naveo je Vučićević.

On je istakao da je udruženje “Podmladak”, takođe, uz pomoć opštine Pale uradilo i prvi ogled koji se odnosi na uzgoj kamčatske borovnice, što je opština finansirala sa 100 odsto sredstava.

Vučićević je rekao da je sljedeći korak nakon sadnje borovnice podizanje protivgradne mreže, koja je neophodna za profesionalni uzgoj.

Srna