Opština Foča, Karitas i Konstruktor udružili snage za nova radna mjesta

0

Opština Foča, švajcarski Karitas i fočansko preduzeće „Konstruktor“ potpisali su ugovor vrijedan 350.000 KM koji će omogućiti zaposlenje osam radnika u drvopreradi.

Kroz trogodišnji projekat biće nabavljena i oprema za pokretanje pogona polufinalne i finalne obrade drveta.

Projekat predviđa ulaganje u nove tehnologije obrade drveta, a za nove radnike biće organizovana šestomjesečna obuka.

– Proizvodićemo lijepljene masivne drvene ploče i troslojne grede lijepljenice. Radićemo program iz hoblovanog drveta i sušenje, a zavisno od tržišta širićemo proizvodnju – rekao je direktor preduzeća „Konstruktor“ Boško Ivanović, javio je Radio Foča.

Opština Foča u projektu učestvuje sa 10.000 KM, „Karitas“ je obezbijedio 40.000 KM, dok će ostatak novca uložiti poslodavac.

– Nastavićemo da pomažemo sve privredne subjekte koji na ovaj način budu željeli da zapošljavaju radnike, jer nam je svako radno mjesto važno – rekao je načelnik opštine Milan Vukadinović.

U švajcarskoj humanitarnoj organizaciji „Karitas“ ističu dobru saradnju sa lokalnom upravom i najavljuju nove projekte u opštini Foča.

– U ovom momentu možemo da objavimo da ćemo vrlo brzo krenuti sa drugim krugom projekta „Socio-ekonomska održivost i podrška lokalnom stanovništvu Gornje-drinske regije”, koji „Karitas“ provodi u saradnji sa Opštinom Foča, jer sve projekte provodimo sa lokalnim institucijama – rekao je zamjenik direktora švajcarskog „Karitasa“ u BiH Zlatan Savić.

Pozitivna saradnja sa „Karitasom“ u Foči se bilježi i kroz podršku poljoprivrednim proizvođačima, stočarima i zanatlijama.