Oporavak od koronakrize bit će veoma dug

0

Pandemija koronavirusa ostavit će trajnije posljedice na ponašanje potrošača, što će dodatno usporiti oporavak, upozoravaju stručnjaci.

Među njima je i član Upravnog odbora Evropske cetralne banke (ECB) i bivši guverner irske centralne banke Philip R. Lane, koji je u razgovoru za francuski dnevnik Les Echos upozorio da se povratak evropske privrede na pretkrizni nivo, onaj na kojoj je bila 2019. godine, može očekivati tek na jesen 2022.

Brži povratak na nivo prije covid-šoka ne treba očekivati čak ni sa vakcinom protiv koronavirusa, budući da je potrebno vrijeme da se ona distribuira i da se stanovništvo vakciniše, pa će sljedeća godina, ocijenio je Lane, biti u znaku vakcinacije.

Ipak, to nije jedini razlog sporijeg oporavka od udara korone na privredu, piše hrvatski portal Index.

– Ne pretpostavljamo da će se sve vratiti na nivo na kome je bilo prije koronavirusa, jer će biti dugotrajnijih efekata u smislu povjerenja potrošača i štednje, kao i povratka ljudi na posao. Uprkos vakcini, bit će dugotrajnijih šteta i evropska ekonomija neće izaći iz ove krize, a da ne bude oslabljena kroz duži period – upozorio je Lane za Les Echos.

I u jednoj nedavno objavljenoj studiji ECB-a upozorava se da će koronakriza ostaviti trajnije posljedice na evropsku privredu.

Udar koronavirusa je, ističe se u studiji, uticao kako na ponudu tako i na potražnju, a posebno će se odraziti na tržište rada i investicije.