Ilidža daje do 10 miliona KM za prugu do Hrasnice

0

U Općini Ilidža potpisan Sporazum o regulisanju međusobnih prava i obaveza na realizaciji izgradnje tramvajske pruge Ilidža-Hrasnica

Jedan od najvećih kapitalnih projekata u historiji Općine Ilidža izgradnja tramvaj pruge Ilidža–Hrasnica uskoro počinje realizaciju.

Nakon dugogodišnjeg rješavanja imovinsko-pravnih odnosa na predviđenoj trasi izgradnje, ali i izgradnje saobraćajnice i zelenog pojasa prema Hrasnici stekli su se uslovi da se navedeni projekat realizira na zadovoljstvo građana Hrasnice, Ilidže, ali i Kantona Sarajevo.

Potpisan sporazum

Danas je u Općini Ilidža  potpisan Sporazum o regulisanju međusobnih prava i obaveza na realizaciji izgradnje tramvajske pruge Ilidža-Hrasnica. Sporazum su  potpisali  načelnik Općine Ilidža Senaid Memić i ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Adnan Šteta.

Strane potpisnice su saglasne da je procijenjena investiciona vrijednost projekta 40 miliona KM. Općina Ilidža ovim sporazumom se obavezala  da će sufinansirati projekat izgradnje tramvajske pruge  u iznosu do 25 posto investicione vrijednosti, a u skladu sa raspoloživim mogućnostima, te da će riješiti imovinsko-pravne odnose kao i  pribaviti građevinske dozvole za tramvajsku prugu i potrebne saglasnosti za izvođenje radova.

Ministarstvo se obavezalo da će sa Ministarstvom finansija KS pokrenuti proceduru  vanjskog zaduživanja za obezbijeđenje finansijskih sredstava iz kredita sa garancijom države BiH za realizaciju ovog projekta.

Podrška Vlade KS

„Općina Ilidža već dugi niz godina intenzivno radi na izvedbenom planu projekta pruge Ilidža-Hrasnica. Tramvajski saobraćaj je ekološki najbolji i najkvalitetniji vid saobraćaja u većini zemalja. Sa Vladom Kantona imamo zajednički interes, a to je, da san građana Ilidže više od 40 godina da će se napraviti tramvajska pruga postaje java. Dogovor je da  iduće godine počinjemo sa radovima“ izjavio je načelnik Memić, te zahvalio Vladi Kantona Sarajevo na razumijevanju, važnosti i vrijednosti  problema i značaja ovog projekta.

Dodao je kako je napravljena čitava avenija prema Hrasnici za realizaciju ovog kapitalnog projekta.

“Ovaj projekat je od interesa za sve građane Kantona Sarajevo, a ne samo Ilidže. Cilj Vlade Kantona Sarajevo da što je moguće više poveže javnim prijevozom, tramvajima i trolejbusima sve općine u Kantonu Sarajevo. Od iduće godine  gradi se najmodernija pruga obostrano od 13km, sa dvije okretnice, sa modernim sistemom naplate i video nadzorom” rekao je ministar saobraćaja Šteta.