Općina Centar pristupila procesu BFC certifikacije za bolje poslovno okruženje

0

Općina Centar Sarajevo pristupila je procesu certifikacije za općinu sa povoljnim poslovnim okruženjem (Business Friendly Certification). U okviru implementacije projekta “Business Friendly Certification in South East Europe”, danas je u prostorijama ove lokalne zajednice održan prvi radni sastanak BFC tima Općine Centar.

Kako se navodi u saopćenju Općine Centar, program certifikacije općina i gradova sa povoljnim poslovnim okruženjem je regionalni proces koji se od 2013. godine provodi u Federaciji BiH, a namijenjen je općinama i gradovima koji su strateški odlučni da unaprijede poslovni ambijent, privuku investicije i podstaknu razvoj lokalne ekonomije.

Radi se o procesu koji omogućava ocjenu kvaliteta lokalnih zajednica u pogledu potencijala koje nude budućim investitorima, u svim aspektima koji čine lokalni ekonomski razvoj, saopćeno je.

Program BFC SEE certifikacije se trenutno provodi na području Hrvatske, Srbije, Makedonije i Crne Gore.

Na putu do BFC certifikata općine i gradovi treba da ispune niz kriterija i podkriterija koji podrazumijevaju unapređenje administrativnih procedura, jačanje transparentnosti, smanjivanje birokratije i pribavljanje svih dokumenata i podataka neophodnih privrednicima i potencijalnim ulagačima u planiranju poslovanja i donošenju investicionih odluka.

Certifikacija gradova i općina kroz projekt BFC ima za cilj stvoriti prepoznatljivost određene regije za njene komparativne prednosti, ali isto tako i potaknuti lokalnu zajednicu na promišljanje i planiranje.

Jedan od osnovnih kriterija za davanje certifikata jeste i odgovornost tj. provođenje projekata koji su definisani u strateškom planu ekonomskog razvoja za određeni grad ili općinu.

BFC je garancija investitorima da određena općina ili grad nudi neophodne uvijete za početak uspješnog poslovanja. BFC znak mogu koristiti općine koje ispune 75 posto kriterija za certificiranje.

Obnova certifikata vrši se svake dvije godine.

Nakon održanog prvog sastanka u Općini Centar slijedi dokumentovanje svih procesa u skladu sa kriterijima koji će biti dostavljeni verifikacionoj komisiji na ocjenu.

Certifikat je priznanje za kvalitet, ali i obaveza Općine u pogledu kvalitete pružanja usluga, prije svega privrednim subjektima, investitorima i ostalim nosiocima lokalnog ekonomskog razvoja.  BFC certifikat ima deset općina i gradova u FBiH.