Online prodaja: Kineski gigant uskoro bi mogao prestići Amazon

0

Dionice kineskog giganta za online prodaju Alibaba porasle su u četvrtak za 5 posto, na najviši nivo ikada, nakon što je kompanija objavila da je premašila procjene prodaje i profita u drugom kvartalu ove godine.

Dionice Alibabe ove godine su porasle ukupno za 90 posto, i tržišna vrijednost kompanije je sada oko 420 milijardi dolara, pišu američki poslovni mediji, prenosi BiznisInfo.  

Kineski gigant se time približio Amazonu, najvećoj američkoj i svjetkoj kompaniji za online prodaju, čija je tržišna vrijednost 465 milijardi dolara. Vrijednost Amazona ove godine je porasla za 30 posto.  

Firma Alibaba imala je ove godine veći rast od Amazona zahvaljujući snažnoj potražnji na domaćem tržištu. Ukupni prihodi Alibabe ove godine su porasli za 56 posto, zahvaljujući rastu broja korisnika mobilnih telefona.

Vlasnik Alibabe Jack Ma posjeduje i video sajt Youku Tudou, nalik na YouTube, kao i novine South China Morning Post (vlasnik Amazona Jeff Bezos posjeduje The Washington Post).

Iako Amazon i Alibaba dominiraju svjetskim maloprodajnim online tržištem, suočavaju se sa sve snažnijom konkurencijom poput kineske kompanije JD.com ili američkih giganata Walmarta i Targeta. Walmart i Target su najveći američki trgovinski lanci koji sve snažnije ulaze u sektor online prodaje.

(Autor: BiznisInfo)