On je sada najbogatiji Japanac: Poznat je po tome što dobro plaća zaposlene

0

Najbogatiji čovjek u Japanu sada je Takemitsu Takizaki, osnivač proizvođača senzora za automatizaciju Keience, prema Bloombergovom indeksu milijardera.

Njegovo bogatstvo poraslo je na 38,2 milijarde dolara, nadmašujući bogatstvo Tadashi Ianai, koji je ove godine do sada izgubio 9,7 milijardi dolara i sada ima 35,5 milijardi dolara, pokazuje indeks, prenosi Blic.

Dok je Ianaijevo modno carstvo pretrpjelo udarac tokom pandemije, Takizakijeva proizvodna kompanija Keience je zabilježila rast svojih dionica od 93,6 posto od početka 2020.

Takizaki je svoju kompaniju sa sjedištem u Osaki započeo je 1974. godine i nikada nije pohađao fakultet, navodi Bloomberg a prenosi Business Insider.

Jedan od njegovih uspjeha bio je pomaganje u pronalasku preciznih senzora za montažne linije koji su proizvodili automobile za Toyotu i čipove za Tošibu. Senzori su osnovni proizvod kompanije Keience, koja takođe proizvodi skenere i mikroskope za crtični kod.

– On je veoma rijedak tip u Japanu – rekao je za Bloomberg 2015. Mitsushige Akino, izvršni direktor kompanije Ichiioshi Asset Management Co. u Tokiju.

Takizakijev Keience je toliko uspješan djelimično zato što prepušta spoljnu proizvodnju – šalje sirovine dobavljačima komponenti, zatim uzima te komponente i šalje ih montažerima prije obavljanja završnih inspekcija, navodi The Financial Times. Podjelom proizvodnog lanca kompanija smanjuje rizik da dobavljači uče iz svog poslovanja i na kraju postanu konkurenti.

Keience, koji ima kancelarije u 46 zemalja, takođe ima reputaciju da dobro plaća svoje zaposlene, sa mjesečnim bonusima na osnovu njihovog učinka. Njegovi zaposleni zarađuju neke od najvećih plata u Japanu, u prosjeku 170.000 dolara godišnje, prema The Timesu.

To je model plate koji je stručnjak nazvao “jednim od najboljih primjera meritokratije u Japanu”, navodi The Times.

Kada se Takizaki povukao sa funkcije predsjednika kompanije 2015. godine, njegovo bogatstvo je iznosilo 7,2 milijarde dolara i bio je četvrti najbogatiji čovjek u Japanu, prema Bloombergu. Ali u narednih šest godina njegovo bogatstvo će se povećati više od pet puta.

Taj rast je djelimično podstaknut naglom potražnjom za automatizacijom fabrika u Japanu, jer pandemija primorava kompanije da traže načine za održavanje proizvodnje bez ličnog kontakta.

Pored toga, Keience je takođe bila jedna od tri kompanije koje su nedavno izabrane za ulazak u Nikkei 225, japanski berzanski indeks plavih čipova, zajedno sa proizvođačem video igara Nintendo i proizvođačem elektronskih komponenti Murata, prenosi Business Insider.

Kao rezultat toga, Takizaki, koji je sada počasni predsjednik Keiencea i posjeduje 21 posto dionica, prema Bloombergu, dodao je svom bogatstvu ove godine 5,9 milijardi dolara.