On je direktor jedne od najvećih banaka na svijetu, a na posao ide podzemnom i nastupa kao DJ

0

Direktor Goldman Sachsa David Solomon nije prosječni direktor. Prošle godine je zaradio 23 miliona dolara, ali otkako je u oktobru 2018. preuzeo kormilo u jednoj od najvećih investicijskih banaka na svijetu, potpuno odudara od sumornog ponašanja na Wall Streetu.

Pedesetsedmogodišnji Solomon poznat je kao “D-Sol” koji vikende provodi kao DJ u noćnim klubovima u New Yorku, Miamiju i na Bahamima.

Solomon se osim toga do posla vozi njujorškom podzemnom željeznicom a u svom uredu sam sebi donosi kafu, piše CNBC.

“Zašto ne biste išli metroom? Ne, ozbiljno. To je brže i efikasnije. Znate, ako gradonačelnik New Yorka (koji to čini ponekad u promotivne svrhe, op.pr) može ići podzemnom željeznicom, zašto ne može izvršni direktor Goldman Sachsa? “, kazao je Solomon nedavno magazinu Fortune koji navodi kako pojedini članovi odbora Goldman Sachsa nisu zadovoljni ovom idejom. No, to Solomona ne muči.

On je prvi put predstavljen kao DJ D-Sol u New York Timesu 2017. godine, kada je bio kopredsjednik u Goldman Sachsu a bilo je to usred njgove kampanje za imenovanje izvršnim direktorom. Solomon je rekao da su ga neki njegovi saradnici nagovarali da ostavi slušalice ako dobije posao, a on je i sam bio zabrinut što ga javnost neće shvatiti ozbiljno, no ipak je odlučio nastaviti.

Sada kao šef Goldmana, Solomon želi osigurati da mu se više dive i uvažavaju ga nego što mu zavide i strahuju. Samostalno pravljenje kafe i pojavljivanje nenajavljen na kancelarijskim sastancima tokom dana mali su načini za to. On takođe dozvoljava kolegama ili gostima koji imaju zakazan sastanak da zaobiđu ljude na recepciji i direktno pokucaju na njegova vrata.

Poslovni izazovi

U martu je unio još neke novine kada je olabavio politiku oblačenja kompanije, čime je odredio da odijela i kravate ne budu obavezni.

Inače, njegova prva godina na mjestu generalnog direktora naišla je na izazove.

Ukupni prihodi Goldman Sacha opadaju od 2010, jer su sredstva poput obveznica i roba pala na 37% neto prihoda kompanije, u odnosu na 72% u 2009. godini.

Salomon je također zadužen da Goldmanovo poslovanje preusmjeri u komercijalno bankarstvo. Banka je u avgustu pokrenula svoju prvu kreditnu karticu u partnerstvu sa Appleom. Od tada su pozajmili oko 10 milijardi dolara vlasnicima Apple kartica od kojih neki ranije nisu imali kreditnu istoriju ili su bili ispod prosjeka kreditnog rezultata.

Buran privatni život

Solomonov privatni život je takođe bio buran. Njegov razvod je okončan 2018. godine, a tokom druge sedmice na mjestu predsjednika Goldman Sachsa, njegov bivši pomoćnik se ubio nakon što je optužen da je ukrao 1,2 miliona dolara vrijedna vina iz Solomonove kolekcije.

Podsjetimo, Goldman Sachs je američka multinacionalna investicijska banka i kompanija koja pruža finansijske usluge. Njeno sjedište je u Americi a prošlogodišnji prihod iznosio je 36.616 milijardi dolara.