OECD neznatno smanjila prognozu svjetskog rasta za 2021.

0

Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) danas je neznatno smanjila prognozu svjetskog rasta za 2021. godinu na 5,7 posto u odnosu na prethodnih 5,8 posto, ukazujući na „vrlo nejednak oporavak“ prema zemljama zavisno od nivoa javne podrške za vrijeme krize i nivoa antikovid vakcinacije.

Za 2022. godinu se ipak očekuje malo jača ekonomska aktivnost nego što je prethodno predviđeno, od 4,5 posto, što je za 0,1 procentni poen više nego ranije.

„Ekonomski rast se oporavio ove godine zahvaljujući snažnoj podršci javnih vlasti i efikasnom vakcinisanju i ponovnom pokretanju brojnih ekonomskih aktivnosti“, napisala je organizacija u svom izvještaju.

Poslije istorijske recesije 2020. godine kada je svjetska privreda pala za 3,5 posto, svjetski BDP danas je viši nego prije pandemije, navela je institucija.

Organizacija je znatno podigla predviđeni rast za euro zonu, koja prema njoj treba da bilježi rast BDP-a od 5,3 posto, u odnosu na 4,3 koliko je procijenjeno u maju.

Međutim izgledi su pogoršani za SAD, gdje se prema novoj prognozi očekuje rast od šest posto u odnosu na prethodnih 6,9 posto.

To je manje nego što predviđa služba za budžet američkog Kongresa koja je u julu prognozirala privredni rast od 6,7 posto ove godine.

Za Kinu OECD nije promijenila predviđanja za 2021, i ostaje očekivani privredni rast od 8,5 posto ove godine, i 5,8 posto 2022. godine.