Oduzeta nevjerovatna količina luksuza od Edina Arslanagića i ostalih

0

Porschei, Toyote, Mercedesi, euri, dolari, dionice stanovi, apartmani, vikendice, zemljišta, šume… Imovina vrijedna 22,3 miliona KM. Bez imovine ostali i supruge i kćerke i sinovi…

Tužilaštvo KS objavilo je informaciju o tome šta je sve, sudskom odlukom, oduzeto od Edina Arslanagića, bivšeg Bosnalijekovog generalnog direktora, zatim Šefika Handžića, Hasana Šepe, i Jasmina Šepe koje je Kantonalni sud Sarajevo osudio za organizirani kriminal. Prvostepenom presudom su osuđeni na ukupno 39 godina zatvora.

Oduzeta im je protuzakonito stečena imovina ukupne vrijednosti od 22.355.806 KM, nepokretna i pokretna imovina. Imovina je oduzeta i njihovim srodnicima odnosno povezanim osobama, piše Fokus.

U informaciji Tužilaštva KS navodi se da se od Edina Arslanagića oduzima novac sa pet transakcijskih računa u različitim bankama i to ukupno 831.089 KM, 4.521,19 eura, 9.531,40 USA i nenamjenski oročeni depozit u iznosu od 600.000 KM, potom, dvije nekretnine (troiposoban stan i nekretnina Luke), automobil Mercedes, dionice u vrijednosti od 405.253 KM i vrijednosni papiri u iznosu od 6.060 KM.

Od Handžića, njegove supruge i kćerke kao povezane osobe oduzima se novac sa transakcijskog računa u iznosu od 64.009,96 KM i 50.000 KM nenamjenskog oročenog depozita, četiri stana i apartman, dionice vrijednosti od 129.400 KM, automobil Toyota, dva poslovna prostora i vikendica.

Od Hasana Šepe oduzima se novac u iznosu od 236.990 KM i nenamjenski depozit u iznosu od 20.000 KM, dvije nekretnine, zemljište, Luka šuma, dionice u vrijednosti od 47.200 KM, četiri automobila Toyota, Porshe, Mitsubishi Pajero, Porsche Carrera i umjetničke slike.

Od Jasmina Šepe oduzima se novac sa dva transakcijska računa i to 126.253,06 KM, garaža, dva stana, apartman te dionice i vrijednosni papiri u iznosu od 4.669.146,8 KM, potom, automobil Porshe i umjetničke slike.

Od Vedada Arslanagića sina Edina Arslanagića kao povezane osobe oduzimaju se stambeni objekat sa garažom i dvorištem vrijednosti 370.000 KM, poseban dio stambeno poslovne zgrade i apartman na Bjelašnici.

Prema optužnici Tužilaštva KS, terete se za organizirani kriminal u vezi sa zloupotrebom položaja i ovlaštenja, pranjem novca, poreznom utajom, krivotvorenjem službenih isprava, te sklapanjem štetnih ugovora.

Poslovni aranžmani

Optužnica uz Edina Arslanagića, bivšeg Bosnalijekovog generalnog direktora, tereti i Šefika Handžića, Hasana Šepu, Aidu Selvić i Jasmina Šepu za inkriminacije, koje su, počinili kao uposlenici firmi – Bosnalijek d.d. Sarajevo, Brštanica d.o.o. Sarajevo i Carpe Diem Sarajevo.

Arslanagić, Handžić, Hasan i Jasmin Šepo, osuđeni su da su kao uposlenici spomenutih firmi, a u vezi s poslovnim aranžmanima kojima su kao pripadnici grupe za organizirani kriminal od 2002. do 2012. godine posredstvom spomenutih i drugih firmi ‘izvlačili’ novac iz Bosnalijeka radi ostvarivanja protupravne imovinske koristi.

Na taj način su oštetili Bosnalijek, budžet Federacije BiH i budžet Kantona Sarajevo za 22.355.806,68 KM.

Optužnica u predmetu Bosnalijek sadrži 170 stranica. Tokom glavnog pretresa saslušano je više od 60 svjedoka, šest vještaka i prezentirano više od 1.000 materijalnih dokaza. Podsjećamo u navedenom predmetu uhapšen je i Amar Arslanagić. Za njim je nakon bjekstva raspisana međunarodna potjernica a postupak u odnosu na njega je razdvojen.

Podsjećamo u navedenom predmetu uhapšen je i Amar Arslanagić. Za njim je nakon bjekstva raspisana međunarodna potjernica a postupak u odnosu na njega je razdvojen.