Odluka o gradnji toplovoda iz Kaknja do 18. maja

0

Nakon što je Mašinski fakultet Sarajevo u konzorciju s kompanijama “Bosna-S” i “Enova” izradio studiju izvodljivosti za projekt toplovoda od Termoelektrane Kakanj do Sarajeva, investitor, “Elektroprivreda BiH”, revidirao je i prihvatio izvještaj kao platformu za realizaciju jednog od najznačajnijih razvojnih projekata, saznaje “Dnevni avaz”. Ovu informaciju potvrdili su i u “Elektroprivredi”.

Brojne analize

– Obrađivač projektne studije opravdanosti snabdijevanja toplinskom energijom iz Termoelektrane Kakanj područja do Sarajeva, kao i samo Sarajevo, u januaru 2016. godine predao je središnji izvještaj studije. “Elektroprivreda BiH” je revidirala i prihvatila središnji izvještaj – rečeno je iz “Elektroprivrede BiH”.

Trenutno, u skladu s odredbama ugovora, u toku je izrada nacrta studije, a trebao bi biti završen do 19. marta.

– U okviru ove finalne faze izrade, radi se tehničko-tehnološka i tehno-ekonomska optimizacija sistema daljinskog grijanja. Također, u nacrtu studije bit će predočeni finalni ekonomsko-finansijski pokazatelji projekta s analizom osjetljivosti, okolinska analiza te analiza rizika – pojašnjavaju iz ove kompanije.

Izvještaj je pokazao da je projekt moguće izvesti pod odgovarajućim uvjetima, uz niz pogodnosti koje on donosi.

– Ruta toplovoda najvećim bi dijelom išla trasom Koridora 5C, gdje god to tehnički uvjeti dozvoljavaju – navedeno je iz EP BiH.

Posljednja faza

Cijena projekta još nije precizirana, ali bi to moglo biti poznato nakon optimizacije rješenja i finalnih analiza.

– Upravo to je predmet posljednje faze. Po predaji nacrta studije, naručilac, dakle “Elektroprivreda BiH”, organizirat će njenu reviziju u koju će biti uključeni priznati stručnjaci iz ove oblasti. Usklađivanjem s revizijom dobit će se finalna studija, za šta je rok 18. maj 2016. godine. Ona će biti podloga za daljnje odluke u vezi s eventualnim pokretanjem i načinom realizacije projekta – pojašnjavaju iz ove kompanije.

Zagrijavanje 200.000 stanova

Na toplovod, koji bi sigurno ponio epitet generacijskog projekta, priključili bi se i svi gradovi i naselja razmješteni na potezu od Kaknja do Sarajeva, poput Visokog, Breze, Ilijaša, uz mogućnost širenja i u drugom pravcu, prema Zenici. Prema ranijim procjenama, ovim toplovodom moglo bi se zagrijavati oko 200.000 stanova.