Odluka ECB-a dalje obara kamate u BiH

0

Najnovija odluka Evropske centralne banke (ECB) da smanji kamatne stope reflektovaće se i na bh. bankarski sektor, pa bi tako u narednom periodu moglo doći do dodatnog, ali postepenog, pada kamatnih stopa na kredite i depozite u BiH, smatraju domaći bankari, pišu Nezavisne Novine. 

Naime, ECB je u četvrtak smanjila osnovnu kamatnu stopu sa 0,05 procenata na nulu kako bi dala podsticaj ekonomiji evrozone. Ova odluka, iznenađujuća za finansijska tržišta, odmah je dovela do slabljenja evra prema dolaru za jedan procenat.

Pored toga, ECB je istovremeno proširila program otkupa imovine na 80 milijardi evra mjesečno sa dosadašnjih 60 milijardi i smanjila kamatu na depozite na minus 0,4 odsto sa minus 0,3 odsto, što znači da će ubuduće naplaćivati više ostalim bankama za čuvanje novca u ECB.

Kako je pojašnjeno, ECB pokušava da riješi problem preniske inflacije, što je pojava koja je nepovoljna po ekonomski rast, jer utiče na smanjenje potrošnje. Mijo Mišić, sekretar Udruženja banaka BiH, rekao je da se u ovom slučaju radi o jednom fenomenu ovog vrlo turbulentnog vremena.

“Vjerovatno ECB želi podstaći ulaganja, rast ekonomije i tome slično”, rekao je Mišić.

Govoreći o konkretnim efektima ovako deprimiranih kamatnih stopa ili po nekim tržišnim teorijama ekonomski potpuno neshvatjivih, rekao je da će očigledno cijena kapitala i dalje padati. “Sve to će, svakako, uticati i na ekonomiju BiH i bh. bankarstvo.

Mi već nekoliko mjeseci pa i godina unazad imamo blagi pad kamatnih stopa posebno na depozite, ali i na kredite, što je sigurno refleksija svega što se dešava i u evrozoni”, rekao je Mišić.

On je dodao da ova najnovija odluka ECB-a samo još malo više podstiče pad kamatnih stopa u BiH, kako pasivnih, tako i aktivnih. “Šta će biti krajnji rezultat svega, da li će to biti stimulativno za kompanije i sve one koji treba da uzimaju kredite i koji će uzimati kredite, moglo bi se reći da hoće”, kazao je Mišić.

Pored toga, on je rekao da tu ima još niz otvorenih pitanja koja se mogu dovoditi u vezu s ovom odlukom ECB. Marko Đogo, predsjednik Sekcije za bankarstvo u Udruženju ekonomista RS – SWOT, rekao je da ECB ovom odlukom pokušava da podstakne privrednu aktivnost i ističe da je to, prema njegovom mišljenju, prvi put u istoriji da je kamatna stopa došla do nule.

“Znači, bukvalno daju vam novac samo da vratite taj isti novac. To ima jednu malo dublju priču koliko je to uopšte dobro”, smatra Đogo. Ipak, on kaže da ukoliko Evropa postigne efekat koji želi, a to je da se evropska privreda održi i krene naprijed, onda bi to indirektno moglo imati pozitivan uticaj na BiH.

To potkrepljuje time što je BiH najpovezanija upravo s evropskom privredom i da rast njihove agregatne tražnje za BiH znači neke mogućnosti izlaza. Govoreći o uticaju na kamatne stope u BiH, on je rekao da ne misli da postoji direktan uticaj i da će ta odluka preko noći da smanji kamatne stope u BiH.

“Naše banke imaju veoma visok nivo likvidnih sredstava i da postoje klijenti, oni bi to već plasirali. Uzimati dodatna sredstva, a ne imati kome da ih plasira, neće u suštini niko”, kazao je Đogo.