Odlučeno koji će motivi biti na hrvatskim kovanicama eura

0

Na svim kovanicama hrvatskog eura podloga će biti “šahovnica”, mapa Hrvatske će biti na novčiću od dva eura, kuna na kovanici od jednog eura, Nikola Tesla na 50, 20 i 10 centi, a motiv glagoljice će biti na kovanicama od pet, dva i jednog centa.

To je odlučeno na sastanku Nacionalnog vijeća za uvođenje eura u Hrvatsku, prenosi index.hr.

Guverner Hrvatske narodne banke (HNB) Boris Vujčić je, komentarišći uticaj koji će uvođenja eura imati na cijene i plate, rekao da se do sada pokazalo da je u svim zemljama nakon uvođenja evra “standard porastao, odnosno, da su plate rasle brže nego cijene”.

– Nema nikakvog razloga da se ne očekuje, ako je u svim članicama bilo tako, da tako ne bude i u Hrvatskoj – dodao je on.

Prosječna plata će, kako je naveo, rasti u zavisnosti od produktivnosti i uspjeha ekonomija, a da bi se dala ocjena o rastu zarada potrebno je, po njegovom mišljenju, da prođe pet godina od uvođenja evra.

Očekuje da će s uvođenjem eura doći i do porasta cijena, a kako bi se to kontrolisalo biće uspostavljeni određeni mehanizmi.

– Prvenstveno transparentnost. Ono što će se zahtevati je da svi objavljuju cene i u kunama i u evrima šest meseci pre uvođenja i nakon uvođenja evra… što će pomoći ljudima da vide transparentno cene i da u trenutku same konverzije koja će biti 1:1 neko ne iskoristi taj trenutak da promeni cene – rekao je Vujčić.