Odložena sjetva ozimih usjeva na području Zvornika

0

Na zvorničkom području jesenja sjetva biće odložena za desetak dana zbog velike vlažnosti zemljišta koje su izazvale obilne padavine u oktobru, rekao je danas načelnik Odjeljenja za privredu, poljoprivredu i društvene djelatnosti grada Zvornika Darko Stefanović.

Ističući da je oktobar najoptimalniji mjesec za početak sjetve ozimih usjeva, Stefanović je rekao da na pojedinim parcelama još nije obran kukuruz, te da je za pripemu zemljišta za jesenju sjetvu potrebna i optimalna vlažnost temperature tla, prenosi Srna.

“Na području grada Zvornik planirano je da se zasije oko 650 hektara strnih žita, od toga će 550 hektara biti zasijano pšenicom, oko 70 hektara ječmom, oko 20 hektara tritikaleom, dok će zob biti zasijana na tri do pet hektara”, rekao je Stefanović novinarima.

On je dodao da Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske daje podsticaj za sjetvu merkantilne pšenice registrovanim poljoprivrednnim proizvođačima koji zasiju minimum 1,5 hektara.

Iz Odjeljenja za privredu, poljoprivredu i društvene djelatnosti grada Zvornik apeluju na poljoprivrednike da prilikom jesenje sjetve koriste sertifikovani sadni materijal.