Odakle dolazi najviše nesigurnih proizvoda u BiH?

0

Hemijski rizik, rizik od gušenja, strujnog udara, požara ili povreda samo su neki od razloga što su sa tržišta Bosne i Hercegovine tokom protekle godine povučena 9.202 komada nesigurnih proizvoda, od čega je 8.041 komad potpuno uništen.

Najviše nesigurnih proizvoda, prema podacima Agencija za nadzor nad tržištem BiH, dolazi iz Kine, a kako su za “Nezavisne novine” potvrdili iz ove agencije, iz pomenute zemlje dolazi čak 84 odsto povučenih proizvoda.

Dječje igračke, među kojima su bicikli za djecu, skejtbordi, barbike, ali i roštilji i kuhala za vodu samo su neki od proizvoda koji su lani povučeni.

Kako objašnjavaju u Agenciji, postoji proaktivni nadzor nad tržištem, koji se vrši na osnovu godišnjeg plana nadzora nad tržištem, i reaktivni nadzor, koji se, između ostalog, sprovodi na osnovu primljenih prigovora potrošača.

– U 2023. godini tokom aktivnosti proaktivnog nadzora nad tržištem realizovano je 238 inspekcijskih kontrola, u okviru kojih je administrativno, vizuelno i laboratorijski kontrolisano 197 različitih modela proizvoda, od čega 107 modela nije ispunjavalo propisane sigurnosne zahtjeve. Kao rezultat navedenih aktivnosti, sa tržišta je povučeno 8.828 komada nesigurnih proizvoda – istakli su oni za “Nezavisne novine”.

Takođe, kako dodaju, poslovni subjekti su, dobrovoljno ili po nalogu inspekcije, uskladili 28.503 komada proizvoda sa propisanim sigurnosnim zahtjevima.

– Agencija je prošle godine pokrenula 19 predmeta reaktivnog nadzora nad tržištem. Od ukupnog broja pokrenutih predmeta reaktivnog nadzora, u 13 je utvrđeno da se neusklađeni predmetni proizvodi nalaze na tržištu BiH. Kao rezultat ovih aktivnosti, sa tržišta su povučena 374 komada nesigurnih proizvoda – navode iz Agencije.

Murisa Marić, izvršna direktorica Udruženja građana “Don” Prijedor, ističe za “Nezavisne novine” da bi kontrola proizvoda na granici, pri samom uvozu u zemlju, bila jedan od načina da nesigurni proizvodi ni ne dođu do potrošača.

– To bi bilo najpoželjnije za nas potrošače, pa da nemamo probleme kasnije, jer se ne bi proizvodi našli na tržištu. Pogotovo kada su u pitanju dječje igračke. Jako je teško pronaći sve te proizvode koji se trebaju povući sa tržišta. Oni se u većini slučajeva kupuju u kineskim radnjama, a s druge strane i kada se kupe u drugoj radnji, proizvedeni su u Kini i imaju jako puno sitnih dijelova. Bilo bi dobro da se odmah povuku na granici i da ne dođu na naše tržište – navodi ona.

Takođe, dodaje da bi i uvezivanje agencija iz zemalja bivše Jugoslavije ubrzalo proces otkrivanja nesigurnih proizvoda i spriječilo njihov ulazak na tržište.

– Naši ljudi, nažalost, ne znaju kada proizvod treba da se uputi Agenciji za nadzor nad tržištem. Imali smo ranije probleme sa skejtbordima, trotinetima… Građani su nam se obraćali i neke od tih proizvoda smo slali kao uzorak i povučeni su sa tržišta – kaže Marićeva za “Nezavisne novine”.

Proaktivni i reaktivni nadzor nad tržištem, prema podacima Agencije za nadzor nad tržištem BiH, nastavljen je i tokom ove godine.

– U toku je uzimanje uzoraka, laboratorijska ispitivanja i preduzimanje mjera za igračke, skejtborde, dječja kolica, laserske proizvode i roštilje na čvrsta goriva – istakli su oni.