Od sutra u pogonu fabrika vrijedna 19 miliona KM

0

Fabrika stočne hrane “Agromix” u Doboju od ponedjeljka će krenuti sa punom proizvodnjom, što su i poljoprivrednici pozdravili sa velikim oduševljenjem, jer, kako kažu, podržavaju svaki vid proizvodnje, odnosno svako pokretanja poljoprivrede.

Naime, radi se o firmi koju je prije dvije godine preuzeo tešanjski “Madi”, a iz ove kompanije ističu da su trenutno u testnoj fazi, te da do ponedjeljka kreću sa proizvodnjom  punom parom.

Edin Jabandžić, izvršni direktor “Madija”, kazao je za “Nezavisne novine” da je primarni cilj proizvodnje da u kompletnoj dobojskoj regiji, ali i cijeloj BiH, otkupe što više žitarica od domaćih poljoprivrednika.

– Fabrika ovih dana kreće intenzivno sa radom i ona će sa svojim kapacitetom i novom modernizacijom biti i najveća fabrika stočne hrane u BiH – kazao je Jabandžić i dodao da će fabrika proizvoditi 100.000 tona hrane godišnje.

Kako je rekao, očekuju da kupci budu domaće stanovništvo, ali sigurno je da će u narednom periodu imati prostora i za izvoz.

Jabandžić je nedavno o ovoj investiciji govorio i za BiznisInfo.ba.

– Riječ je, pored postojeće, i o potpuno novoj hali od 250 m2, te o novim silosnim kapacitetima koji su prošireni za 20x – otkrio nam je prošlog mjeseca Jabandžić.

Prema njegovim riječima, MADI je kompanija koja je prepoznatljiva kao najveći proizvođač piletine u regionu.

– Budući da našu proizvodnju čini zaokružen proces “od farme do stola”, a s obzirom da Agromix i MADI imaju iste vlasnike potpuno je logično da će Agromix imati ozbiljnog kupca u startu. Imajući u vidu našu ambicioznost siguran sam da će ovaj projekat biti velika stvar kako za naše kompanije tako i za državu – kazao nam je direktor MADI-ja.

Osim za potrebe MADI-ja, hrana će se proizvoditi i za tržište Bosne i Hercegovine. Prema riječima našeg sagovornika, “govorimo o cifri od 20 t/h ili planiranih 100.000 t godišnje”.

– Kada je u pitanju ukupna investicija, riječ je o cifri od cca 19 miliona KM – kazao je Jabandžić za naš portal.

Agromix zapošljava cca 50 uposlenih, a nove investicije prate najmodernije svjetske tokove i s tim u vezi riječ je o potpuno automatizovanim proizvodnim linijama.