Od juna 2018. let Zagreb – Mostar

0

Croatia Airlines će u ljeto sljedeće godine nakon dvanaestogodišnjeg prekida ponovo pokrenuti letove na relaciji Zagreb – Mostar.

Pregovori između ove kompanije i Hercegovačko-neretvanskog kantona započeli su u septembru a iako tek predstoje dogovori oko rasporeda letenja, očekuje se da će linija startati u junu sa najmanje dva leta sedmično, prenio je sajt Ex Yu Aviation news.

U tu svrhu, Vlada Federacije BiH je ove sedmice donijela i odluku kojom je odobrila milion KM za subvencioniranje pokretanja ove linije.

„Za subvencioniranje pokretanja nove redovne zračne linije koja bi povezala Aerodrom Mostar s Međunarodnom zračnom lukom Zagreb, koja predstavlja značajno saobraćajno čvorište, predviđeno je 1.000.000 KM. Subvencioniranje pokretanja ove linije bazirano je isključivo na pokrivanju troškova avio prijevoznika radi njene rentabilnosti i kontinuiteta“, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Posljednji letovi između Zagreba i Mostara desili su se u ljeto 2006, kada je tu liniju održavala triput sedmično ugašena bh. kompanija B&H Airlines u saradnji sa Croatia Airlines-om. Nakon što se hrvatska kompanija povukla iz ovog aranžmana letovi su ugašeni. Hrvatski start-up Air Croatia najavljivao je 2015. uvođenje ove linije i čak stavila karte u prodaju no kompanija je ugašena i prije nego što su letovi trebali biti pokrenuti.

Kako navodi Ex Yu aviation news, mostarski aerodrom ima brojne sezonske i charter letove kojim uglavnom dolaze hodočasnici u Međugorje i turisti. No broj putnika u posljednjih 11 mjeseci značajno je pao u odnosu na prošlu godinu, i to za čak 20,3 posto.

Međutim, kako sada stvari stoje sljedeća godina bi mogla biti godina rasta jer će Eurowings u maju pokrenuti letove ka Mostaru iz Dusseldorfa i Stuttgarta a tu je i planirana linija Zagreb – Mostar.

Federalna vlada dodijelila je ovosedmičnom odlukom JP Aerodromu Mostar i 3,6 miliona za unapređenje avio saobraćaja. Sredstva su planirana za izgradnju cargo centra, proširenje piste, instaliranje novog osvjetljenja i nabavku šaltera za self check-in.