Od 1. januara 2017. novi iznos akciza na cigarete i duhan

0

Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje BiH usvojio je na današnjoj sjednici u Mostaru Odluku o utvrđivanju specifične i minimalne akcize na cigarete i na duhan za pušenje za 2017. godinu.

Prema usvojenoj odluci koja se zasniva na Zakonu o akcizama u BiH, od 1. januara 2017. godine minimalna akciza iznosit će 2,42 marke, a specifična akciza 1,35 maraka za pakovanje cigareta od 20 komada.

Akciza na duhan za pušenje utvrđuje se u visini od 80 posto minimalne akcize i iznosit će 96,80 maraka po kilogramu, saopćeno je Uprave za indirektno oporezivanje.

Porezni obveznici i druge osobe koja se bave prometom cigareta dužni su popisati zalihe cigareta na dan 1. januara i popisne liste dostaviti nadležnom regionalnom centru UIO do 7. januara 2017. godine, dok se obračun akciza mora dostaviti do 17. januara ove godine kako bi se obračunala razlika.

Kalkulaciju maloprodajne cijene, formirane shodno odluci, porezni obveznici dužni su dostaviti nadležnom regionalnom centru UIO do 30. novembra 2016. godine.