Očekuje se rast cijena bezalkoholnih pića i vode

0

Prekomjeran uvoz vode i drugih bezalkoholnih pića u BiH, skok cijena sirovina i energenata za proizvodnju, kao i prošlogodišnja zatvaranja sektora ugostiteljstva i hotelijerstva usljed pandemije virusa korona samo su neki od problema proizvođača ovih pića, zbog čega će doći do vrtoglavog rasta cijena ovih proizvoda u BiH.

Na ove probleme upozorili su u petak na sjednici Grupacije proizvođača bezalkoholnih pića i vode pri Spoljnotrgovinskoj komori BiH, kojoj su prisustvovale vodeće kompanije iz ove oblasti industrije, a čija je osnovna djelatnost proizvodnja bezalkoholnih pića i vode.

Na sjednici ove grupacije diskutovano je o Nacrtu novog Zakona o PDV-u, saopštili su u Spoljnotrgovinskoj komori BiH, a kako su za “Nezavisne novine” poručili iz kompanija koje se bave ovom vrstom proizvodnje, zbog problema sa kojima se oni suočavaju, a to su u prvom redu visoke cijene sirovina i ambalaže, biće prinuđeni da podignu i cijene svojih proizvoda.

Članovi ove grupacije su predstavili svoju analizu sektora proizvodnje i prodaje bezalkoholnih pića, vode i voćnih sokova u BiH, a diskutovali su i o prijedlozima realnog sektora u pravcu poboljšanja poslovnog ambijenta i rasterećenja privrede u oblasti indirektnih poreza.

Marinko Dokić, komercijalni direktor kompanije “Spektar drink”, kazao je za “Nezavisne novine” da možda i najveći problem proizvođačima ovih napitaka trenutno predstavlja snabdijevanje sirovinama.

– Sirovine su skuplje tri puta, svi lanci snabdijevanja su poremećeni, a cijena ambalaže je takođe porasla – rekao je Dokić, ističući da im skoro svaki dan dobavljač podiže cijene, zbog čega će uzročno-posljedično doći i do poskupljenja njihovih proizvoda.

– Dobavljači nam čak ne mogu garantovati ni za neophodne količine sirovina – kazao je Dokić.

Naveo je da će zbog svega toga u ovoj grupaciji doći do vrtoglavog rasta cijena bezalkoholnih pića i vode.

Dodao je da su problemi u vezi s akcizama na ove proizvode, kao i problem prekomjernog uvoza, nešto sa čime se ovi proizvođači suočavaju već desetak godina, te ne predstavljaju ništa novo.

Kako su u Upravi za indirektno oporezivanje BiH (UIO BiH) naveli za “Nezavisne novine”, u prvih devet mjeseci ove godine u BiH su uvezena 40.993.563 kilograma vode, kao i gaziranih sokova, u iznosu od 20.085.860 KM.

Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje BiH, u istom periodu ove godine izvezeno je tek 22.550.086 kilograma istih proizvoda, od čega su domaći proizvođači vode i bezalkoholnih napitaka zaradili 4.350.632 KM, što je za više od 15 miliona KM manje od cijene uvezene robe.

Kada je riječ o prošloj godini, u BiH je u prvih devet mjeseci uvezeno 35.378.628 kilograma ovih pića, i to u iznosu od 16.405.824 KM.

– U istom periodu lani iz BiH je izvezeno 28.560.519 kilograma ovih napitaka, i to u iznosu od 3.643.083 KM – naveli su u Upravi za indirektno oporezivanje BiH.

Prema podacima UIO BiH, bezalkoholna pića i voda u BiH se najviše uvoze iz Srbije, Hrvatske i Slovenije, dok se ovi proizvodi iz BiH najviše izvoze u Hrvatsku, Crnu Goru i Srbiju.