Obustavljena istraga protiv Almira Merdića, osumnjičenog za napad na Vučića

0

Tužilaštvo BiH obustavilo je istragu protiv Almira Merdića (41) iz Јelaha, jednog od glavnih osumnjičenih za napad na predsjednika Vlade Srbije Aleksanda Vučića nakon komemoracije žrtvama zločina u Srebrenici prošle godine, prenosi RTRS.

Merdić je potvrdio da je istraga protiv njega obustavljena. U Tužilaštvu BiH su izjavili da do ponedjeljka ne mogu davati informacije o ovom slučaju. Premijer Srbije napadnut je u julu prošle godine nakon komemoracije žrtvama zločina u Srebrenici.

Vučića je, prvo verbalno, a zatim i kamenicama, napala grupa ljudi u Potočarima.

Na obustavu istrage reagovao je i ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić koji je kazao kako to pokazuje da iza napada stoje političari u BiH.

– Vijest o obustavljanju istrage protiv jednog od glavnoosumnjičenih za prošlogodišnji pokušaj ubistva premijera Aleksandra Vučića u Srebrenici pokazuje da, ustvari, bošnjački političari u BiH stoje iza ovog napada. Godinu dana ne samo da nisu ništa preduzeli na otkrivanju napadača i organizatora, već su sve učinili da ih zaštite, stoji u izjavi prvog potpredsjednika Vlade Srbije i ministra vanjskih poslova Ivice Dačića.