Objavljen treći tender za dionicu Počitelj – Zvirovići

0

Javno preduzeće Autoceste FBiH danas je treći put objavilo tender za izgradnju dionice Počitelj – Zvirovići na Koridoru Vc.

Za razliku od prethodna dva puta, ovaj put nisu objavljene obavljene pretkvalifikacije, nego će učesnici na tenderu odmah dostaviti svoje konačne ponude, piše Faktor

Ponude će se sastojati od dvije koverte, sa navedenim šiframa. U jednoj od koverti će biti ponuda, a u drugoj podaci o ponuđaču, kompaniji ili konzorciju, koji je dostavio tu ponudu.

Rok za podnošenje prijava će biti 60 dana od dana objavljivanja tendera, nakon čega će sve ponude biti ocijenjene, a potom će biti i odlučeno ko će graditi ovu dionicu autoputa.

Izgradnja ove dionice će koštati 100 miliona eura, odnosno blizu 200 miliona KM, a novac je osiguran kreditom Evropske investicijske banke (EIB).

Upravo su na zahtjev EIB-a, kao finansijera projekta, poništena dva prethodna tendera, jer su u javnosti objavljivane povjerljive informacije u vezi sa potencijalnim izvođačem radova, što je, prema ocjeni EIB-ovih stručnjaka, kompromitiralo nezavisnost postupka dodjele ugovora.

Vrijedi napomenuti da će nadzor nad radovima finansirati Fond za Zapadni Balkan (WBF), sa pet miliona eura, ili blizu 10 miliona maraka grant sredstava.

Dionica Počitelj – Zvirovići, koja je duga 11,75 kilometara, u toku izgradnje bit će podijeljena na dva LOT-a. Prvi će obuhvatati petlju Počitelj i istoimeni most, a drugi ostatak ove dionice.

Najznačajniji objekti na poddionici su most Počitelj dužine 945 metara, koji će biti i najduži most na cijelom Koridoru Vc kroz BiH, petlja sa naplatnim mjestom i pristupnim putevima do regionalne ceste Buna – Domanovići i magistralne ceste M-17, te tri vijadukta, jedan tunel i otvorena trasa.

Predviđeni rok izgradnje je 30 mjeseci od uvođenja izvođača radova na gradilište.