Objavljen tender za tunel Kobilja Glava

0

U sklopu kapitalnog projekta izgradnje Prve transverzale, kojim je predviđen i projekt izgradnje tunela Kobilja Glava, danas je ponuđačima koji su pretkvalifikovani u prvoj fazi postupka upućen poziv za dostavu ponuda.

„Danas je objavljen tender za tunel Kobilja Glava. Ugovor koji je predmet tenderskog postupka sastoji se od dvije sekcije, pri čemu ‘Sekcija 1’ uključuje izgradnju tunela Kobilja Glava kojeg čine dvije tunelske cijevi od kojih desna ima dužinu od 682 metara, a lijeva 678 metara. U tunel će biti instalirana najsavremenija rasvjeta, ventilacija, sistem vatrodojave i videonadzora, saobraćajne signalizacije i ostala neophodna oprema“, istakao je ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Adnan Šteta.

Ministar je pojasnio da „Sekcija 2“ uključuje izradu trase kako bi se novoizgrađeni tunel povezao sa magistralnim putem M-18 u naselju Hotonj. Njena dužina iznosi oko 900 metara i na spoju sa postojećom magistralnom cestom će biti izgrađen kružni tok. Izgradnja ove sekcije podrazumijeva i regulaciju potoka Dumača, kao i izgradnju potpornih i drugih konstrukcija.

Rok za izgradnju „Sekcije 1“ je dvije godine, dok će „Sekcija 2“ biti izgrađena u roku od devet mjeseci od uvođenja izvođača na gradilišta. Obzirom da je na „Sekciji 2“ u toku postupak eksproprijacije, ali i aktivnosti na izmještanju gasovoda, planirano je da izvođač bude uveden na gradilište 15 mjeseci od početka radova na tunelu, kako bi se obje sekcije završile i pustile u promet istovremeno kao jedna funkcionalna cjelina.

Projekt će u potpunosti biti finansiran iz kreditnih sredstava obezbjeđenih kod Evropske banke za obnovu i razvoj.

Očekuje se da će ponude biti otvorene krajem novembra 2021. godine, nakon čega će uslijediti njihova evaluacija. Potpisivanje ugovora i početak izvođenja radova na južnom portalu tunela se očekuje početkom naredne godine.

„Projekt je od iznimne važnosti za Kanton Sarajevo jer će znatno doprinijeti  smanjenju saobraćajnih gužvi na sjevernom ulazu u Kanton i Grad Sarajevo iz smjera Vogošće“, naglasio je ministar Šteta.

Podsjećamo, ranije su pretkvalifikovane sljedeće kompanije i konzorciji: Euro-Asfalt d.o.o. Sarajevo – Bosna i Hercegovina, Limak Insaat Sanayi Ve Ticaret A.S. – Turska, Konzorcijum Azvirt Limited Liability Company – Azerbejdžan i Hering d.d. Široki Brijeg – Bosna i Hercegovina, Cooperativa Muratori & Cementisti – C.M.C. di Ravenna Societa Cooperativa – Italija, Konzorcij Strabag AG – Austrija & STRABAG d.o.o. Zagreb – Hrvatska, te Cengiz Insaat Sanayi ve Ticaret A.S. – Turska.