Objavljen javni poziv za banku koja posluje u Srbiji, BiH i CG

0

Ministarstvo finansija Srbije jutros je objavilo javni poziv za prikupljanje izjava o zainteresovanosti za prodaju Komercijalne banke, u kojoj je država najveći pojedinačni dioničar.

BiznisInfo podsjeća da u okviru grupe posluje i Komecijalna banka Banjaluka koja će također dobiti novog vlasnika.

Kako se navodi u jednom dnevnom listu, rok za dostavljanje izjava je 21. jun, a prema dogovoru sa Međunarodnim Monetarnim Fondom (MMF) banka do kraja godine treba da bude prodata.

Od budućeg kupca traži se da se bavi bankarskom delatnošću u poslednje tri godine i da je vrijednost ukupne aktive, koja se odnosi na bankarsku djelatnost, veća od milijardu eura na kraju 2018. godine.

To može biti neko ko je prikupio 500 miliona eura u posljednjih 10 godina, ili onaj ko upravlja imovinom vrijednom najmanje milijardu eura ili da je investitor u poslednjih 10 godina kroz minimalno učešće u kapitalu od 20 posto u najmanje jednoj bankarskoj grupi, čija je aktiva iznosila više od milijardu eura.

“Skreće se pažnja da je Republika Srbija vlasnik 41,75 posto ukupnog broja običnih akcija i da će tokom tenderskog postupka steći dodatnih 41,47 posto običnih akcija od EBRD, IFC DEG i Svedfonda, na osnovu obavezujućeg ugovora o sticanju relevantnih akcija od ovih međunarodnih finansijskih institucija”, navedeno je u Javnom pozivu, prenio je Blic.  

Drugim riječima, država će kupiti njihove akcije bez obzira na to koliku će ona cijenu postići na tenderu za objedinjeni paket akcija.

Na prodaju su i zavisna društva – Komercijalna banka u Podgorici, Banjaluci i društvo za upravljanje investicionim fondovima Kombank invest.

Banka u Srbiji ima 202 filijale i ekspoziture sa ukupno 2.770 zaposlenih, a banka posluje i u BiH i u Crnoj Gori. Država je vlasnik 41,7 posto dionica u Komercijalnoj banci, EBRD 24,4 posto a Fond Svetske banke 10,1 posto.

Banka je prošle godine napravila najbolji finansijski rezultat u posljednjih deset godina i zabilježila rekordni profit od 71 milion eura.

Blic / BiznisInfo