O turskom dronu priča cijeli svijet: Svi ga žele, Evropa ga se plaši!

0

Nakon što su se turske bespilotne letjelice pokazale kao moćno oružje u sukobu između Armenije i Azerbejdžana, veliki broj država želi, i već uveliko naručuje, ove dronove. Istovremeno, mnogi evropski analitičari zabrinuti su zbog činjenice da je turska razvila ovako moćno oružje kojem ne može parirati skoro nijedna sila u EU. 

U međuvremenu, zvanična Anakara najavljuje da će nastaviti s razvojem visokotehnološih borbenih sredstva.  

Evropa u strahu: Moramo se zabrinuti!

Uloga turskih dronova u pobjedi Azerbejdžana nad Armenijom u najnovijem sukobu oko sporne regije Nagorno-Karabah uzrok je zabrinutosti za evropsku obrambenu politiku, rekao je Gustav Gressel, stariji saradnik u Evropskom vijeću za vanjske odnose (ECFR).

Gressel je pozvao Evropu da razmotri svoje “mogućnosti”, rekavši da su borbene bespilotne letjelice koje koristi azerbejdžanska vojska jedan od ključnih presudnih faktora njenog uspjeha.

Predsjednik Recep Tayyip Erdogan ponosan na “čudo” turske vojne tehnologije

– Ovo je posebna pouka o tome koliko se dobro Evropa može obraniti – rekao je Gressel.

Umjesto da sukob na Južnom Kavkazu odbaci kao manji rat između siromašnih zemalja, Evropa bi se trebala upoznati s prijetnjom koju predstavljaju turske bespilotne letjelice koje koristi Azerbejdžan, rekao je Gressel.

Gressel je rekao da niti jedna evropska vojska – osim Francuske i Njemačke – nema sistem protivvazdušne obrane sposoban da zaštiti vlastite kopnene snage.

– To bi ih trebalo natjerati da razmišljaju i brinu – rekao je analitičar.

Osim što su se koristili u nedavnim borbama oko Nagorno-Karabaha, dronovi Bayraktar TB2 i Anka-S učinkovito su raspoređeni u borbenim operacijama u Iraku, Siriji i Libiji posljednjih godina.

Šta je Bayraktar TB2

Bayraktar TB2 je turska bespilotna letjelica srednje nadmorske visine dugog dometa  sposobna za daljinsko upravljanje ili autonomne letačke operacije.

Proizvodi ga turska firma Baykar prvenstveno za tursko ratno zrakoplovstvo. Dron nadzire i kontrolira ekipa u Kopnenoj kontrolnoj stanici, uključujući upotrebu oružja, putem satelita Türksat.

Selçuk Bayraktar: Moguć je turski san

Za turske letjelice uglavnom je zaslužan Selçuk Bayraktar, bivši student MIT-a (Massachusetts Institute of Technology u Sjedinjenim Američkim Državama).

Govoreći u jednom intervju, Selçuk, koji je 1979. godište, rekao je: “Turski san je moguć, nema potrebe za američkim snom”. 

Nakon pobjede Azerbejdžana u ratu s Armenijom, čemu mnogi pripisuju zaslugu upravo turskim dronovima, sada mnoge zemlje širom svijeta žele ove letjelice. Ovo su neke od njih: 

Ukrajina

Ukrajina je prije nekoliko dana najavila da će naredne godine kupiti 5 dronova Bayraktar Tactical Block 2 (TB2).

– Odluka je donesena i planirana. Sljedeće godine ćemo nabaviti pet novih Bayraktara za potrebe oružanih snaga Ukrajine – rekao je načelnik generalštaba ukrajinskih oružanih snaga general-pukovnik Rusan Khomchak.

Kazahstan

Kazahstan razmišlja o kupovini Bayraktar dronova umjesto kineskih letjelica, nakon dešavanja u Azerbejdžanu.

Prema nekoliko medija koji su se pozvali na izvještaje novinske agencije RIA Novosti, zbog uspjeha turskih bespilotnih letjelica u Nagorno-Karabahu Kazahstan planira odbaciti kineske bespilotne letjelice i kupiti Bayraktar TB2.

Ministarstvo obrane Kazahstana možda će nabaviti nekoliko desetaka turskih višenamjenskih bespilotnih letjelica, “nakon što je dron pokazao kolosalnu superiornost u sukobu na Kavkazu”, navodi se u izvještajima.

Agencija citira nekoliko izvora koji su rekli da vojno zapovjedništvo Kazahstana namjerava ozbiljno pristupiti pitanju naoružanja i u bliskoj budućnosti može nabaviti prilično veliku seriju bespilotnih letjelica Bayraktar TB2.

Pakistan

Da bi pojačao nadzor na granici i isporuke oružja na indijskoj strani Kašmira, Pakistan želi nabaviti iz Turske visokotehnološke mini bespilotne letjelice, izvijestio je nedavno indijski kanal Times Now. Prema izvještaju, Pakistan pregovara o dogovoru o kupovini malih bespilotnih letjelica od više turskih firmi kako bi ojačao svoju flotu.

Indijske sigurnosne snage nedavno su oborile jednu pakistansku bespilotnu letjelicu. Pakistan zato sada želi više bespilotnih letjelica, posebno malih, kako bi započeo utakmicu protiv Indije.

Srbija

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u oktobru da je Srbija zainteresovana za kupovinu turskih bespilotnih letjelica “Baryaktar”, ali da još nije poznato da li će biti postignut dogovor sa proizvođačem o toj nabavci.

On je naveo da su za Srbiju uvijek intersantne bespilotne letjelice, dodavši da su turske veoma dobre.

Nastavljaju s razvojem

Izvršni odbor turske obrambene industrije 2. decembra je saopštio da će nastaviti razvijati tehnološki orijentirane politike obrambene industrije, zasnovane na istraživanju i razvoju.

Okupljajući se pod predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoğanom, odbor je donio odluke o autohtonim vojnim sistemima zemlje, uključujući rakete, oružje i razne platforme, navodi se u saopštenju za medije Uprave za komunikacije.

Obrambena industrija nastavlja svoj rad unatoč pandemiji, naglasio je odbor.

Na sastanku su učestvovali najviši dužnosnici, uključujući potpredsjednika Fuat Oktaya, kao i razni vladini ministri i Ismail Demir, šef Predsjedništva obrambene industrije.

D. Sinanović