Nulti rast britanske ekonomije u četvrtom kvartalu 2019.

0

Velika Britanija je u posljednja tri mjeseca 2019. godine zabilježila nulti privredni rast, prema preliminarnim podacima Kancelarije za nacionalnu statistiku (ONS).

U saopštenju koje prenosi agencija Tanjug navodi se da je rast koji su ostvarili uslužni i građevinski sektor neutralisan još jednim slabim rezultatom proizvodnog sektora, naročito automobilske industrije, prenosi agencija AP.

Ukupne poslovne investicije pale su za 1,0 procenat u četvrtom tromjesečju, što je gore nego što su analitičari prognozirali.

Nulta stopa rasta uslijedila je nakon rasta od 0,5 odsto u periodu jul-septembar. Pokazatelj za treće tromjesečje je revidiran naviše u odnosu na prvobitno objavljen podatak o rastu od 0,3 posto.

Ekonomisti zamrlu proizvodnu aktivnost u posljednjem kvartalu pripisuju produženoj neizvjesnosti oko Bregzita, koji je više puta odlagan, kao i pripremama za decembarske parlamentarne izbore.

Generalno, britanska ekonomija je 2019. godine porasla za 1,4 odsto, što je blago poboljšanje u odnosu na stopu od 1,3 procenta prethodne godine.

Kancelarija za statistiku je 2019. godinu opisala kao „naročito nestabilnu“.