NSRS danas o dugoročnom zaduženju RS

0

Posebna sjednica Narodne skupštine RS bit će nastavljena danas razmatranjem Odluke o dugoročnom zaduženju Republike Srpske za 2020. godinu u iznosu od 678 miliona maraka.

Poslanici su razmotrili Prijedlog rebalansa budžeta koji je veći za 188 miliona maraka i iznosi tri milijarde 613 miliona maraka.

Ministrica finansija Zora Vidović rekla je juče da je prijedlogom odluke predviđeno dugoročno zaduživanje RS za ovu godinu u maksimalnom iznosu do 678 miliona KM.

Vidovićeva je objasnila da je struktura ovog zaduženja takva da je na domaćem tržištu 354,1 milion KM, a na inostranom tržištu 323,8 miliona KM.

Prema njenim riječima, od 354,1 miliona KM izvršeno je zaduženje od 214,1 milion KM i ostaje da je na domaćem tržištu još moguće zaduženje od 140 miliona KM.

U nastavku posebne sjednici bit će razmotren i prijedlog odluke o prihvatanju zaduženja Republike Srpske prema Svjetskoj banci-Međunarodnoj banci za obnovu i razvoj za dodatno finansiranje projekata registracije nekretnina (908-BA).

Razmotren je i Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o izvršenju ovogodišnjeg budžeta.

Razmotren je i prijedlog odluke o potvrđivanju akata koje je donio predsjednik RS za vrijeme vanrednog stanja i donošenju odluke o prestanku važenja uredbi zakonskom snagom.

Narodna skupština Republike Srpske u četvrtak, 21. maja, usvojila je odluku o ukidanju vanrednog stanja na teritoriji Republike Srpske jer je stavljena pod kontrolu epidemiološka situacija koja se odnosi na virus korona, javlja RTRS.