Novinar Federalne televizije dobio otkaz zbog statusa na Facebooku

0

Donedavni novinar Federalne radio-televizije Vuk Bačanović dobio je otkaz nakon što je objavio Facebook status u vezi sa Sarajevom i instalacijom Anti-Dejton grupe ispred BBI centra.

Podsjećamo, instalacija je prikazivala RS kao veliku masovnu grobnicu. Bačanović je na Facebooku objavio sljedeći status:

„Kako vas mrzim sarajevski govnari, koliko ste govana srali, a sad… pa mozete cijelo sarajevo ispresjecati sa ovim grobnicastim mapama rs-a, postigli ste samo da propustite sve vozove i da je rs danas multietnickija nego sarajevo ikada u svojoj istoriji. U srcu mom samo je jedan dom.“

Nakon ovoga, oglasilo se rukovodstvo FTV-a.

– Koliko smo mi u Poslovodnom Odboru RTV Federacije BiH obavješteni od strane uredništva Federalne radio -televizije, odnedavnom  honorarnom vanjskom saradniku,  Vuku Bačanoviću,  je radni angažman u Federalnoj televiziji  već prestao, jer je isti samostalno istupao u javnosti bez saglasnosti rukovodilaca u hijerarhijskom nizu i zbog čega je prekršio interne pravilnike i etički kodeks  RTV Federacije BiH – kazali su iz Poslovodnog  Odbora RTV Federacije BiH.

vuk-1

 

Bačanović se nedavno zaposlio na Federalnoj televiziji, ali njegov angažman nije dugo trajao. Prije tog angažmana Vuk Bačanović je radio na portalu Novi.ba. Bio je i novinar “Oslobođenja” i “Dana”.

Nešto kasnije, Bačanović je dao izjavu za Frontal:

– Ja sam kritikovao zvanično Sarajevo zbog načina na koji pripremaju ono što bi bilo predstavljeno kao obilježavanje masakra u Srebrenici. To je urađeno na jedan užasno perverzan i stravičan način. Moj status zbog kojeg sam i dobio otkaz govori o tome da je Sarajevo otišlo u legendu kao jedan multietnički grad zbog samog broja Srba koji tu žive, ali i kompletna Federacija u kojoj ima svega dva i po odsto Srba. Za razliku od Sarajeva i ostatka Federacije, u Republici Srpskoj živi 14 odsto Bošnjaka i dva odsto Hrvata, pa se u tom kontekstu jedino o RS može govoriti kao o multietničkoj – tvrdi Bačanović.