“Novi Žitopromet” opet na prodaju, cijena tri miliona eura

0

Iako je prije nekoliko dana rečeno da “Novi Žitopromet” iz Bijeljine prestaje s proizvodnjom dok se ne stabilizuje cijena pšenice na tržištu, kako Nezavisne saznaju iz izvora bliskih ovoj kompaniji, stvarni razlog prestanka proizvodnje je – prodaja.

Razlog prodaje nismo uspjeli da saznamo, ali kako su nam potvrdili izvori “Nezavisnih”, za kupovinu ovog prehrambenog giganta, za kojeg vlasnici traže tri miliona eura bez sirovina, zainteresovano je pet-šest lokalnih kompanija, a među njima su “Megamarket” Brčko, “Agrotehnika” Bijeljina, te “Agro group” Brčko.

Da će nekadašnji bijeljinski gigant na prodaju, potvrdio nam je i Jovo Vujić, vlasnik “Agrotehnike” iz Bijeljine. Ističe da su njima ponudili da kupe fabriku, ali kaže da njihova firma ipak neće biti kupac “Novog Žitoprometa”.

“Iako smo razmišljali o kupovini, na kraju  smo odlučili da kupimo neko drugo zemljište”, kazao je Vujić za “Nezavisne”. Radenko Spremić, suvlasnik “Megamarketa” iz Brčkog, kazao je za “Nezavisne novine” da su zainteresovani za kupovinu “Novog Žitoprometa”.

“Pregovaramo o kupovini ‘Novog Žitoprometa’. To je velika fabrika, jeste da je stara i sigurno da bi bilo remonta, ali sve bi se to u hodu rješavalo”, kazao je Spremić.

Dodaje da su oni ponudili jednu cijenu, a “Novi Žitopromet” je istakao drugu. Nada se da će uspjeti da postignu dogovor o cijeni.

Miloš Stevanović, pravni zastupnik kompanije “Pavgord”, vlasnika “Novog Žitoprometa”, prije nekoliko dana je rekao  da je ova bijeljinska mlinsko-prerađivačka kompanija prestala s proizvodnjom i to dok se ne stabilizuje cijena pšenice na tržištu, ali da niko od radnika neće ostati bez posla. On je tada naveo da će kompanija “Novi Žitopromet” održati minimalni proces rada, ali bez proizvodnje.

Stevanović je istakao da je došlo do nagle oscilacije cijene pšenice na tržištu, te da je nemoguće da se postigne pokriće proizvodnje i troškova kroz cijenu hljeba i brašna.

“Najvažnije je da niko ne ostaje bez posla, da je ova situacija privremena, ali postoji taj strašan skok cijene pšenice, a promjena u smislu gubitka ili ostajanja bez posla nema”, rekao je tada  Stevanović.

Prema njegovim riječima, proizvodnja definitivno neće krenuti dok se ne stabilizuje cijena pšenice na tržištu.

Podsjetimo, problemi u nekadašnjem semberskom mlinsko-prerađivačkom gigantu javili su se 2018. godine. Silosi su tada bili puni pšenice, ali su pogoni stajali i sakupljali prašinu, jer ratarima nije bio plaćen rod. Zbog neisplaćenih plata i doprinosa radnici su tada stupili u štrajk. Do otvaranja stečaja u decembru 2019. godine”Žitopromet” je zapošljavao 113 radnika.

Kompanija “Pavgord” je 18. januara ove godine kupila nepokretnu imovinu “Žitoprometa” po cijeni od 3,1 milion maraka i tako postala stoprocentni vlasnik preduzeća.

Ova fočanska kompanija kupila je ranije i pokretnu imovinu mlinsko-prerađivačkog giganta te uplatila 600.000 maraka za doprinose radnicima kako bi im bio povezan radni staž.

Ranije su iz fočanske kompanije više puta isticali da im je cilj da se “Žitopromet” podigne, da se radnici koji su nekada radili u ovoj fabrici vrate na posao, a proizvodnja ponovo pokrene.