Novi Zakon o radu FBiH stupa na snagu 14. aprila

0

Novi zakon o radu Federacije Bosne i Hercegovine objavljen je juče u Službenim novinama Federacije BiH i stupa na snagu za sedam dana. Donesen je 31. marta izglasavanjem u Domu naroda Federalnog parlamenta. Bio je to drugi put da se Dom naroda izjašnjava o njemu, prvi put 30. jula prošle godine, prenose Nezavisne novine.

Ustavni sud FBiH je, međutim, u februaru ocijenio da julska sjednica, u dijelu u kojem je odlučivano o zakonu, nije održana u skladu s Poslovnikom a time ni Ustavom FBiH. Do očitovanja Ustavnog suda je došlo jer mu se ubrzo nakon julskog zasjedanja obratila grupa delegata iz opozicionih stranaka, žaleći se da nisu dobili dovoljno propisanog vremena za predlaganje amandamana.

Sud je naložio poštivanje procedure Doma naroda, pa je 31. marta 2016. ponovno stavljen na dnevni red i konačno donesen. Bilo je vremena i za podnošenje amandmana. Delegat Aner Žuljević podnio ih je više od 20, ali nisu dobili većinsku podršku ostalih članova Doma. Tako je Zakon 31. marta donesen u istoj varijanti u kojoj su ga 30. jula 2015., u Federalnom parlamentu odobrili Dom naroda, dan kasnije i Predstavnički dom.

Za stupanje na snagu ovog, kao i svakog drugog zakona, neophodno je bilo da ga oba doma odobre u istovjetnom tekstu. Nakon izglasavanja Zakona o radu 31. marta, federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača rekao je da Vlada ostaje otvorena za njegove eventualne izmjene. Kazao je i da u prijedlozima delegata Žuljevića ima dobrih ideja.