Novi podaci: Rekordan izvoz bh. namjenske industrije

0

Dvanaest kompanija koje posluju u okviru namjenske industrije Federacije BiH u prvih šest mjeseci ove godine izvezlo je naoružanja, municije i vojne opreme u iznosu od oko 150 miliona maraka, piše Dnevni avaz. Očekuje se da do kraja godine vrijednost izvoza dostigne vrijednost od oko 340 miliona KM.

U Sarajevu je prije nekoliko dana održan sastanak resornog ministra Nermina Džindića s direktorima ovih kompanija, na kojem su i prezentirani ovi podaci, prenosi BiznisInfo.

Na sastanku su bili direktori državnih firmi Igman iz Konjica, BNT iz Novog Travnika, Binas iz Bugojna, Vitezit iz Viteza, Unis Ginex iz Goražda, Pretis iz Vogošće, Zrak iz Sarajeva, Remontni zavod Hadžići, te pet privatnih firmi Pobjeda Rudet, AC Unity i Pobjeda Tehnology iz Goražda, Koteks iz Tešnja te Guma-co iz Bugojna.

Ministar Džindić je rekao da je plan poslovanja već premašen, te da su ovi rezultati pokazali da namjenska industrija bilježi veliku ekspanziju. U prošloj godini izvezeno je naoružanja u vrijednosti od 249 miliona KM.

Prema našem planu, očekivali smo izvoz naoružanja do kraja godine u iznosu od 305 miliona KM. No, sada će ova brojka na kraju godine biti veća za nekih 30 do 40 miliona KM, rekao je Džindić za Avaz.

Prema njegovim riječima, samo je novotravnički BNT za šest mjeseci imao prihode od osam miliona KM, a do kraja godine očekuje se 15 miliona KM. Zrak je već ostvario prihode od 2,7 miliona KM.

Sve firme su prebacile plan i one koje nisu, to će uraditi vrlo brzo, jer naoružanje nije otišlo zbog dozvola i procedura, istriče Džindić.  

(Dnevni avaz / BiznisInfo)