Novi investitor za rekonstrukciju Luke Brčko, radovi počinju 2017.

0

Dugogodišnja priča o rekonstrukciji brčanske luke uskoro bi mogla dobiti svoj epilog. Nakon što se od rekonstrukcije odustalo sa propašću projekta obnove plovnog puta rijeke Save koji je trebala da finansira Svjetska banka, pronađen je drugi kreditor-Evropska banka za obnovu i razvoj.

Za rekonstrukciju brčanske luke BiH će da odobri kredit u iznosu od 10 miliona eura. Ugovor će, kako je najavljeno, biti potpisan do kraja godine.

“Od čega su tri miliona grant VIBIF-a, a sedam miliona će biti kredit koji će vraćati Brčko distrikt. Sredstva će biti namijenja za rekonstrukciju infrastrukture koja gravititra prema luci i same infrastrukture u luci, te nabavku jedne nove dizalice”, rekao je direktor JP „Luka Brčko“ Pero Gudeljević.

Rekonsatrukcija luke podrazumijeva i izmještanje željeznice. Dio pruge koji ide do luke prolazi i kroz uže gradsko jezgro, kuda teretni vozovi svakodnevno saobraćaju. Stanari, kažu da iako su na to navikli, ipak im zvuk sirene i škripa željeza itekako zna da zasmeta. Ponajviše se brinu za djecu, jer voz između zgrada prođe nekoliko puta u toku dana.

Nakon što se ugovor potpiše, prvi radovi očekuju se već sljedeće godine.

“Izvođenje svih ti radova je planirano za kraj 2019. godine. Mi vjerujemo da ćemo do polovine sljedeće godine započeti radove u luci i oko luke i da će time luka dobiti novu infrastrukturu, čime će se još bolje pozicionirati kao važno čvorište u multimodalnom transportu na ovom dijelu balkana”, rekao je Pero Gudeljević, direkor JP „Luka Brčko“.

U luci kažu da će ovu godinu završiti uspješno. Umjesto planiranih 116 hiljada tona, do kraja godine pretovariće 44 hiljade tona više različite robe koja se do krajnjih korisnika transportuje kamionima i željeznicom. (ATV)