Novi grantovi i nefinansijska podrška za potporu unapređenja poslovanja

0

Osigurana besplatna mentoring usluga privrednicima i obrtnicima u FBiH

Objavljen je ovogodišnji Javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava za 2024. godinu Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta u suradnji sa Japanskom agencijom za međunarodnu saradnju (JICA). Ministarstvo provodi čak sedam projekata a prijaviti se mogu zainteresirani za  primjerice izgradnju poduzetničkih zona, MSP (jačanje konkurentnosti malih i srednjih preduzeća), podršku IT sektoru, razvoj obrta i srodnih djelatnosti, te oni kojima su potrebni različiti poticaji za nastavak svog poslovanja i konkurentnosti u privrednom ambijentu.

Projekti 6 i 7, sadrže dodatnu korisnu komponentu mentoringa.  Ona je dostupna u okviru projekta za poticaj razvoj obrta i srodnih djelatnosti te projekta za poticaj novoosnovanim subjektima malog gospodarstva zainteresiranim je omogućen rad sa certificiranim mentorima sa područja FBiH.

Benefiti mentoringa su:

  • Povećanje prodaje i profita;
  • Smanjenje troškova poslovanja;
  • Bolja organizacija rada i efikasniji proizvodni procesi;
  • Veća motivacija uposlenika;
  • Otvaranje novih tržišta.

Mentoring predstavlja standardizirani set nefinansijski usluga za mala i srednja preduzeća koji se realizuje u suradnji s razvojnim agencijama koje u svom timu imaju stručne, certificirane mentore. Mentori su praktično i teorijski obučeni za pružanje mentorskih usluga, uz podršku alata i znanja eksperata iz Japana u oblastima finansijskog i proizvodnog menadžmenta, marketinga, pisanja biznis plana, poslovne komunikacije i razvoja ljudskih resursa.

Usluga mentoringa dodatna je beneficija uz poticaje dostupne za dvije grupe projekata:

  • PROJEKAT BR. 6: Poticaj za razvoj obrta i srodnih djelatnosti i
  • PROJEKAT BR. 7: Poticaj novoosnovanim subjektima malog gospodarstva.

Prijave se podnose putem online platforme ili poštom, ovisno o projektu. Detaljne informacije, smjernice, obrasci i dokumentacija dostupni su na stranici MiIistarstva.

Krajnji rok za podnošenje prijava je 05.06.2024. godine.

Informacije o mentoring projektu, primjere provođenja mentoringa i druge informacije možete pratiti na društvenim mrežama Mentoring Federacije Bosne i Hercegovine LinkedIn i Facebook.