Novi Clio debituje na sajmu u Parizu

0

Aktuelni Renault Clio na tržištu je od 2012, što ga čini jednim od najstarijih modela u svom segmentu.

Kako bi jedan od najvažnijih modela na evropskom tržištu učinio konkurentnijim, francuski proizvođač predstaviće novu generaciju do kraja 2018.

Očekuje se da će Renault za mjesto svjetske premijere novog Clia odabrati domaći salon automobila koji se u francuskoj prijestonici održava u septembru, dok će se ovaj model u prodajnim salonima naći početkom 2019. godine.

Kako piše AutoExpress, novi Clio evoluiraće iz aktuelne, 4. generacije, sa dizajnom koji je inspirisan novim Renaultom Megane i konceptom Symbioz.

Clio 5 biće zasnovan na CMF-B mehaničkoj platformi koju koristi i nova Nissan Micra, a motorizacija će obuhvatati trocilindarski 0.9 litarski turbo benzinac, kao i novi četvorocilindarski 1.3 litarski benzinski motor sa turbo punjačem (razvijen u saradnji sa Mercedesom) koji je debitovao u modelu Scenic krajem 2017.

U ovom trenutku, neizvjesno je da li će Renault uopšte ponuditi kupcima dizel motore u novom modelu, s obzirom da se automobilska industrija pod pritiskom vlasti u mnogim zemljama okreće od ove vrste pogonskih agregata.

Sa druge strane, Renault Clio za 2019. imaće takozvani “blagi hibridni pogon” koji pored benzinskog motora koristi 48-voltni električni sistem, sa ciljem smanjenja potrošnje goriva i emisija štetnih gasova.

Očekuje se da će novi Clio imati i određene sisteme poluautonomne vožnje, pa će automobil moći samostalno da koriguje pravac kretanja, ubrzava i koči, što bi značilo da se tehnologija polu-autopilota polako spušta i u niže segmente putničkih vozila. (b92)