Novi automobili imaće limitatore brzine

0

Limitatori brzine biće ugrađeni u nove automobile. Sistem bi trebalo da koristi podatke GPS pozicioniranja, tehnologiju čitanja saobraćajnih znakova kao i izvještaje o stanju na putevima.

U pitanju je dogovor Evropske komisije i institucija EU iz 2019. koji je pao u zaborav, a mogao bi drastično da promijeni svijet automobila i drumskog prrvoza generalno.

Ova odluka bi trebalo da stupi na snagu 2022. godine, a to znači da bi od tada svi novi automobili u EU bili opremljeni limitatorom.

Pritom ne mislimo na dosadašnje limitatore koji, na primjer, kod njemačkih premijum modela ograničavaju brzinu na 250 km/h a kod Volvo vozila na 180 km/h. Sudeći po najavama, limit će biti značajno niži i zavisiće od niza faktora, prenose Nezavisne novine.

Naime, ovaj bi sistem trebalo da koristi podatke GPS pozicioniranja, tehnologiju čitanja saobraćajnih znakova kao i izvještaje o stanju na putevima.

To znači da bi limitator funkcionisao na svim javnim saobraćajnicama – od gradskih ulica do magistralnih puteva. Zakon će važiti u zemljama EU, a uključivaće i Veliku Britaniju. 

Pretpostavlja se da će nakon njegove primjene razvijeni svijet krenuti snažnije prema implementaciji sistema autonomne vožnje.

O svemu je govorio i nekadašnji voditelj Top Gira, Rori Rid, koji je snimio video kako bi objasnio šta sve vozače očekuje u budućnosti.

Dosta toga se još ne zna o djelovanju sistema, ali se pretpostavlja da će vozača koji previše stisne gas sistem upozoravati svjetlosnim i zvučnim signalima, možda i vibracijom, a konačna reakcija bi bila automatsko otpuštanje “gasa”.