Novi američki telekom div otvara 12.000 radnih mjesta

0

Američke telekomunikacione kompanije, T-Mobile i Sprint dobile su, nakon nekoliko godina natezanja, zeleno svjetlo za spajanje vrijedno 26 milijardi dolara.

Federalni sud u Njujorku je odobrio povezivanje dva giganta telekom industrije, što je odluka koja će dramatično promijeniti američko bežično tržište, ocjenjuje CNN.

Sudija je pritom odbio tužbe koje je podnijelo 13 američkih saveznih država kao i okrug Kolumbija, koji su nastojali da blokiraju spajanje, i tako omogućio sporazum koji će stvoriti trećeg najvećeg teleoperatera u SAD-u sa više od sto miliona korisnika.

Novim dogovorom će nastati tri podjednaka rivala u sektoru – “novi” T-Mobile, Verizon i AT&T.

Prema odluci suda, Sprint više nije mogao samostalno da funkcioniše kao snažan nacionalni konkurent budući da je, uprkos četvrtoj poziciji na tržištu, ubrzano gubio korisnike i nije mogao da prati druge teleoperatere u 5G trci, prenosi portal novac.hr.

Bankrotiranjem Sprinta, koje je bilo izgledno, njegove usluge bi bile rasprodate svim trima kompanijama čime bi, smatra federalni sud, ojačala dominacija Verizona i AT&T-a. Na ovaj način, kako su objasnili, Sprint-T-Mobile će imati oko 30 odsto tržišta i biti dostojan rival.

Pored toga, obje kompanije su prodale televiziji Dish Network dio svojih usluga kako bi ona postala novi bežični pružalac usluga, što je bio uslov vlasničkog povezivanja i ujedinjenja poslova Sprinta i T-Mobilea, koji je u većinskom vlasništvu Deutsche Telekoma.

Iz Sprinta i T-Mobilea su poručili da će otvoriti 600 novih poslovnica i pet novih centara za korisničko iskustvo, čime će se stvoriti i novih 12.000 radnih mjesta i to uglavnom u manjim mjestima.

Nakon vijesti o mega-spajanju, akcije Sprinta su skočile za nevjerovatnih 77 odsto, piše Washington Post, dok su T-Mobileove porasle za gotovo 12 odsto. Finalizacija sporazuma se očekuje početkom aprila.