Nove drobilice za banovićki rudnik

0

Ugovor za nabavku drobilica potrebnih za transportni sistem banovićkog Rudnika mrkog uglja vrijedan devet miliona KM potpisan je danas između tog rudnika i konzorcija na čijem čelu je firma TTU energetik Tuzla.

Menadžment kaže da povlači poteze u cilju povećanja proizvodnje, a da im je cilj u 2021. godini, zavisno od potreba tržišta, ostvariti proizvodnju i do tri miliona tona uglja.

Ukupne investicije potrebne za podizanje kapaciteta u tom rudniku kreću se između 120 i 140 miliona KM. Potpisivanje Ugovora za drobilice dio je ovogodišnjih 50 miliona KM investicija u taj sistem.

– Mi smo već završili postupak javne nabavke za bagere, u vrijednosti od 14 miliona, i oni dolaze u februru, drobilice bi trebale doći krajem aprila i u maju iduće godine. U martu dolazi i mašina za separaciju. TTU je dobio posao od devet miliona i vrši montažu na površinskim kopovima, kada sve to saberemo ove godine će biti oko 50 miliona u ovoj godini – kazao je direktor RMU Banovići Munever Čergić.

Konzorcij s kojim je Rudnik potpisao ugovor o nabavci drobilica čine Rudarski institut, TTU energetik Tuzla, Remex kao zastupnik njemačke firme TAKRAF i Deling Tuzla.

– Mi ćemo samo na osnovu baznog projekta koji će uraditi TAKRAF uraditi glavni projekt, sve proizvesti, kupiti samo ono što se ovdje ne može proizvesti, kompletirati i pustiti u pogon – rekao je generalni direktor i vlasnik ”Deling” Tuzla Omer Delalić.

S potpisanim ugovorom u Banovićima i TTU energetik Tuzla se, sa svojih trenutno uposlenih 168 radnika vraća u prijeratnu formu.

– Mi smo još jednom dali pečat na transportne sisteme i kompletnu rudarsku opremu – istakao je direktor TTU energetik Tuzla Almir Zulić.

U Konzorciju, potpisniku ugovora, angažovano je više od 600 radnika i do 150 inženjera kojima će idejnu potporu dati, odnosno bazno projektovanje izvršiti firma TAKRAF iz Njemačke čiji predstavnik je prisustvovao svečanom činu potpisivanja ugovora o nabavci drobilica za Rudnik koji će u transportni sistem u 2019. investirati još blizu 80 miliona KM.

Fena