Novčanik vam je prazan, vi ste nesretni? Morate naučiti ovo!

0

Svako zna da, ako želite da “dovedete u red” vaše finansije, morate da napravite finansijski plan. Ekonomisti nam mogu dati odlične savjete, ali se najveći problem krije u tome kako da ih se pridržavamo do kraja.

Razumjeti način na koji ćete uspjeti da se pridržavate plana kada ga jednom donesete nije finansijski, nego motivacijski problem. Srećom, postoje efektivne strategije koje možete upotrijebiti kako biste osigurali da ćete se pridržavati donesenih odluka.

1. Budite vrlo određeni oko toga šta želite da postignete. “Ušteda novca svakog mjeseca” zvuči kao odličan korak, ali koliko novca možete da uštedite je prvo što treba da odredite. Kada su koraci u našim planovima neodređeni kao što je “trošiti manje ovdje” i “uštjedeti više ovdje” stvara se previše prostora za greške. Budite određeniji, napravite jasne proračune koja je to suma koju možete da uštedite.

2. Morate da budete sigurni da vaš plan uključuje konkretne akcije koje ćete preduzeti kako biste dostigli svoje finansijske ciljeve. Okrenite plan da ćete “manje jesti napolju” u “nosiću obroke od kuće”. Jedan od razloga zašto ne uspijevamo da se pridržavamo naših planova se krije i u tome što ne prevodimo ono što želimo da postignemo u obrazac svakodnevnog ponašanja.

3. Nikada nemojte kupovati kada ste umorni, nervozni, pod stresom ili gladni jer je baš tada vaša samokontrola najslabija.

4. Kada osjetite da ste počeli da trošite novac na nepotrebne stvari sjetite se osobe koja dobro ispoljava samokontrolu i koja je finansijski odgovorna. Samokontrola je zarazna, a istraživanja su pokazala da samo razmišljanje o nekome ko je posjeduje može povećati vašu.

5. Na kraju, častite se nakon svake fiskalno odgovorne sedmice ili mjeseca za dobro obavljeni posao!