Novalić: Vlada FBiH će izdvojiti 70 miliona KM za zapošljavanje

0

Premijer FBiH Fadil Novalić izjavio je da je Reformsku agendu potrebno približiti onima na koje se ona odnosi, a budući da ona cilja ekonomski rast i zapošljavanje, odnosi se na poslodavce i mlade kojima treba zapošljavanje.

Novalić je, prije obraćanja studentima na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, rekao novinarima da će studentima objasniti šta je to Reformska agenda da oni ne bi zazirali od toga, kao i da se ona najviše tiče njih, te da uspjeh agende zavisi i od njihovog uključivanja u te procese.

Precizirao je da je od formiranja novog saziva Vlade FBiH do novembra 2015. zabilježeno 11.000 novozaposlenih, ali je u decembru isticao rok za prijevremeno penzionisanje i 11.000 ljudi je otišlo u penziju, što se odrazilo kao 8.000 manje zaposlenih, zbog čega su ubrzali provođenje aktivnih mjera zapošljavanja.

Novalić je dodao je da su usvojene uredbe o sufinansiranju prvog zapošljavanja i samozapošljavanja što je rezultiralo s još 3.000 zaposlenih u ovom mjesecu, što je njihov rezultat u zapošljavanju vratilo na 5.000 novozaposlenih.

Naveo da će u ovoj godini prioritet Vlade FBiH biti poboljšanje poslovnog okruženja, uz nastavak sufinansiranja zapošljavanja jer ako predviđenih 50 miliona KM bude potpuno iskorišteno rebalansom budžeta će biti dodato još 20 miliona KM, makar se morali zaduživati. Pojasnio je da statističkim podacima u FBiH ima 388.000 nezaposlenih, dok je realan podatak oko 250.000 ili 27 odsto, jer se u statistikama pojavljuju i oni koji ne bi radili a prijavljuju se da bi ostvarili pravo na zdravstveno osiguranje ili iz drugih razloga.

Novalić smatra da je i 27 odsto velika nezaposlenost, ali nije tako značajna budući da je u Španiji i Portugalu po 25 odsto, u Grčkoj nešto više, ali smo prvi u Evropi zbog 67 odsto mladih koji su nezaposleni.