Novalić: Tešanj je privredno čudo

0

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić danas je zajedno s federalnim ministrima poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH Šemsudinom Dedićem, prostornog uređenja Josipom Martićem, te ministrom za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu ZDK Mirsadom Hadžićem, posjetio općinu Tešanj.

Prilikom dolaska u grad premijer Novalić je održao sastanak u prostorijama Općine s načelnikom Suadom Huskićem, a nakon toga ugostili su ga direktori mesnih kompanija Madi, Edin Jabandžić i Euromeat Maid Jabandžić. Razgovaralo o pomoći privrednom sektoru.

Nakon sastanka u firmi Madi, održano je i obraćanje okupljenim novinarima. Edin Jabandžić, direktor ove kompanije okupljenima je uputio dobrodošlicu, te se na posjeti zahvalio premijeru, ministru i ostalim dužnosnicima, općinskim i kantonalnim, koji su izdvojili vrijeme da vide kako i na koji način se Madi bori sa svakodnevicom.

Kao što je poznato vi ste danas u najvećoj mesnoj industriji u BiH. Mene ohrabruje da smo danas čuli od premijera i ministra da Vlada Federacije planira dalji razvoj poljoprivrede u FBiH. Ohrabrujuća je vijest da je 87 miliona budžet ministarstva poljoprivrede, od toga 14 miliona u kapitalna ulaganja. Svjesni smo da bez daljih ozbiljnih investicija u poljoprivredu BiH nema daljeg napretka. Imam običaj reći da je poljoprivreda najzdraviji stup ove države i da njega moramo njegovati, te da nam on pruža priliku da preko njega izgradimo kompletnu Bosnu i Hercegovinu – istakao je Jabandžić, te dodao da Vlada FBiH ima dvije godine da smanji doprinose i direktno pomogne poslodavcima, prenio je ZOS radio.

Predstavnicima medija obratio se i premijer Fadil Novalić.

– Danas smo u Tešnju i primjetio sam da smo svake godine ovdje. Vjerovatno je Tešanj od strane FBIH najposjećeniji grad, s pravom, jer predstavlja svojevrsno privredno čudo, po broju zaposlenih, po doprinosu državi, doprinosu društvu, i po svim drugim pozitivnim parametrima. Htjeli smo ovdje u Tešnju kao jednoj od ekonomski najprosperitetnijih Općina vidjeti kako funkcioniraju naši programi koje mi kreiramo na nivou Vlade Federacije. U tom smislu smo posjetili Općinu, jednu poljoprivrednu prehrambenu industriju koja je u vlasništvu domaćih vlasnika, a poslije ovoga idemo u jednu industriju koja je u vlasništvu stranih vlasnika Mann+Hummel – kazao je na početku premijer Novalić.

– Došli smo da nam kažu šta im nedostaje u mozaiku vertikalne integracije. Vidjeli smo i da je od 2000. godine do danas, Madi postao najjača industrija na Balkanu. U tom pogledu su carovale Srbija i Hrvatska. Interesirali smo se za probleme oko netransparentnog uvoza i povećavati ćemo investicije u poljoprivrednoj grani – kazao je Novalić.

Dodao je kako su povećali izdvajanje budžeta i to je značajan rast u kojem se krećemo.

– Što se tiče rasterećenja privrede i privrednika, zakon je rađen 2015. godine, a tri godine poslije je poslan prilagođen na Parlament gdje nije našao većinu. To smo imali i u septembru prošle godine, a ponovo ćemo ga dati na usvajanje na ljeto ove godine. Zatekli smo deficite, razvijali smo FBiH, a višak ubrizgali u ceste. Ovaj kanton je prošle godine dobio 60,2 miliona, a 540 miliona KM grantova za ekonomiju, zdravstvo i socijalni sektor je svakako rasterećenje za privredu u vrijeme pandemije – zaključio je Novalić.

Posjetu Tešnju Novalić je završio posjetom pogonima Mann+Hummela koji je prošle godine uposlio najviše radnika, ali i primio najveću ekonomsku injekciju od Vlade FBiH u vrijeme pandemije.