Novalić s predstavnicima turskog AselsanNeta

0

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić danas je, u sjedištu Federalne vlade u Sarajevu, razgovarao s predstavnicima kompanije AselsanNet iz Republike Turske. Ovim je nastavljen dijalog dviju strana, započet za vrijeme službene posjete federalnog premijera Republici Turskoj, a kada je najavljena uzvratna posjeta.

Kako je danas dogovoreno, kontakti će biti nastavljeni s ciljem definiranja mogućnosti saradnje i zajedničkih proizvodnih programa.

Ona se, između ostalog, može odnositi na primjenu pametne tehnologije u brojnim oblastima, kao što su industrija, infrastruktura i privreda općenito.

Turska kompanija, pred ostalog, ima i razvijenu tehnologiju proizvodnje solarnih panela, te sistema nadzora autocesta, a za koje bi privrednici u Federaciji BiH, također, mogli biti zainteresovani.

S obzirom na to da postoji veliki interes turske kompanije za ulaganja na teritoriji Federacije BiH, zaključeno je da će uskoro biti definisani konkretni projekti moguće saradnje koja bi, uz primjenu pametnih tehnologija i investicije, doprinijela razvoju privrede i daljnje saradnje sa ovom prijateljskom zemljom.

Inače, AselsanNet je kompanija osnovana 2004. godine, a od 2013. je u stopostotnom vlasništvu Fondacije Oružanih snaga Turske Aselsan AŞ.

Ova kompanija je osnovana kako bi zadovoljila potrebe civilnih institucija, organizacija i krajnjih korisnika za elektronskom i komunikacijskom opremom.