Novalić s predstavnicima Svjetske banke o nastavku ekonomskog oporavka

0

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić danas je, u sjedištu Federalne vlade u Sarajevu, razgovarao s članovima delegacije Svjetske banke, na čelu s regionalnom direktoricom za zapadni Balkan Lindom Van Gelder.

Zahvalivši na dosadašnjoj veoma opsežnoj saradnji, premijer Novalić je gostima kazao da, iako pandemijski period još traje, u ekonomskom smislu Federacija BiH bilježi dobre rezultate.

 – U pandemijskom periodu ostvarili samo rast i, na neki način, naučili živjeti s pandemijom. Vlada FBiH je donijela brojne direktne i indirektne mjere, kao što su transferi nižim nivoima vlasti, te zdravstvu i privredi. S bankama smo, u koordinaciji sa Agencijom za bankarstvo FBiH, dogovorili moratorij na vraćanje kredita onim privrednim subjektima koji to nisu bili u stanju, a moratorij je bio uveden i na porezne obaveze. Također, odlične rezultate postigli smo i oformivši Garantni fond. Možemo reći da je sada privredni oporavak sasvim izvjestan – kazao je premijer.

 Dodao je da su ekonomski pokazatelji za prvih osam mjeseci 2021. godinu bolji nego u istom periodu 2019., kao dosad ekonomski najbolje godine. Kako su rasli industrijska proizvodnja i izvoz, ocijenio je, proizilazi da je u pandemiji čak i povećana produktivnost. Međutim, u odnosu na početak pandemije, bilježi se broj od oko 4.500 manje zaposlenih.

– Sada je vrijeme da se vratimo prioritetnim reformama i zadacima. To su, prije svega, tranzicije u energetskom i zdravstvenom sektoru, te rješavanje okolišnih problema – naglasio je Novalić.

Direktorica Van Gelder je izrazila zadovoljstvo načinom na koji Federacija BiH troši sredstva namijenjena oporavku od posljedica pandemije COVID-a 19, te što je ekonomski oporavak brži nego što je bio predviđen. Također je kazala da Vlada Federacije BiH i dalje može računati na podršku Svjetske banke.

U tom kontekstu, danas je razgovarano i o projektima ove banke, od kojih je jedan nastavak podrške zapošljavanju, o čemu su razgovori na tehničkom nivou dobro odmakli i očekuje se njihova skora finalizacija.

Kada je riječ o investicijskom projektu za reformu zdravstva, naglašeno je da su administrativne procedure završene. U pripremi je i projekt Svjetske banke za podršku Bosni i Hercegovini u rješavanju okolišnih problema, pri čemu je za Federaciju BiH poboljšanje kvaliteta zraka jedno od ključnih pitanja.

Inače, u delegaciji Svjetske banke bili su i  direktorica za strategije i operacije u regionu Evrope i centralne Azije Xiaoquing Yu, te šef Ureda ove banke za Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru Christopher Sheldon.