Novalić: ‘Problematične banke’ sporne MMF-u

0
Predsjednik Vlade Federacije BiH /FBiH/ Fadil Novalić rekao je da su reformska Vlada i sprovođenje akcionog plana Reformske agende prioriteti, koji moraju biti realizovani bez odgađanja, te da su se pridruživanjem ministara iz SBB-a BiH konačno stvorile pretpostavke da Vlada radi u punom kapacitetu.
Novalić nije želio da komentariše odluku Ustavnog suda FBiH kojom je vraćen u proceduru nedavno usvojeni Zakon o radu jer, kako je objasnio, tu odluku još nije dobio, ali je naveo da federalna Vlada nastavlja rad na sklapanju granskih kolektivnih ugovora.
On je za potvrdio da se sporazumom sa penzionerima želi poboljšati status penzionisanih lica u FBiH i najavio da će isplata penzija teći planiranom dinamikom.
Prema njegovim riječima, otklonjene su skoro sve nedoumice u vezi sa novim kreditnim aranžmanom sa Međunarodnim monetarnim fondom /MMF/, osim nekih nejasnoća u vezi sa problematičnim bankama, što bi, takođe, trebalo uskoro da bude riješeno.
“Novi kredit MMF-a radio bi se po principu proširenog angažmana, gdje bi kamatna osnovica ostala do 1,06 odsto na godišnjem nivou, ali uz povoljni grejs period od pet godina i isplatni rok od 10 godina”, precizirao je Novalić.
On kaže da je riječ o iznosu od oko milijardu KM, u standardnom omjeru, dvije trećine FBiH, trećina Republici Srpskoj.
Prema njegovim riječima, ta sredstva MMF-a usmjerena su na budžetsku podršku radi fiskalne održivosti, a jedan od uslova za to je sprovođenje reformi i mjere štednje koje su definisane i Reformskom agendom.