Novalić: Postoji teoretska mogućnost da autoput bude gotov za pet godina

0

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić gostovao je sinoć u emisiji „Pressing“ televizije N1 i tom prilikom odgovarao i na pitanja koja se tiču ekonomske i finansijske situacije u BiH. Donosimo najzanimljivije odgovore.

BiH je dobila 550 miliona eura kredita MMF-a. Da li će se sredstva iskoristiti za čuvanje socijalnog mira ili investicije?

“MMF u svojim odrednicima ima definisanu budžetsku potporu i društvenu ravnotežu. Ovo nije tako veliki novac, jer jedna termoelektrana u Tuzli vrijedi mnogo više. Kod nas će vladati budžetska ravnoteža, pa tako i socijalna. Investicije dolaze preko EBRD-a, OPEC-a i drugih…”

Ko će vraćati kredite?

“Vraćat ćemo mi. Mi stalno smanjujemo zaduženost budžeta, a povećavamo zaduženost tamo gdje je aktivno, gdje se stvaraju nove vrijednosti, nova radna mjesta. 4,5 godine imamo period kada se ne vraća kredit, a zatim narednih šest vraćamo kredit.”

1,5 milijardu KM iznosi dug po tužbi građana.

“Zaustavio bih se na milijardi duga. Ne znamo kako ćemo vratiti, ali ćemo destimulirati takav odnos prema državi.”

Autoceste u BiH?

“Trećina autoputa je gotova, za drugu trećinu uvodimo akcizu, a za treću trećinu pregovoramo sa Turcima i Saudijskom Arabijom oko koncesije. Postoji teoretska mogućnost da za pet godina bude završen autoput.”

Govori se da bi u BH Airlines mogli ponovo ući turski investitori?

“BH Airlines je potpomognut za 10 godina sa 111 miliona KM. Kompanije je imala 91 radnika. Sa tolikim novcem možemo zaposliti 14.000 ljudi. Otišli smo na pregovore sa Turkish Airlinesom i Etihadom jer smo odgovorni prema našoj kompaniji. Pregovaramo o tome. Za svakog putnika koji je do sada prevezen BH Airlinesom, Vlada je pomogla sa 331 KM. To nije normalno.”

Hoće li se prodavati BH Telecom i kolika mu je vrijednost?

“Prodavat će se sve što bude racionalno. Prije 30 godina niko ne bi želio prodati Hidrogradnju, a danas bi je svi prodali, ali je niko neće. Vrijednost BH Telecoma prije tri godine bila je 3.360.000.000 KM, a danas vrijedi 1.400.000.000 KM.”

Prodaja Elektroprivede?

“Zakleli smo se da želimo zadržati energetsku samostalnost. Ipak, sada imamo ponuđače na tržištu koji nude 20 posto jefitniju energiju od naše.”

U BiH živi 3.700.000 ljudi, a ima 95 multimilionera i 525 milionera, dok istovremeno milion živi na granici siromaštva.

“Ne znam ko su multimilioneri, ali očito plaćamo cijenu ulaska u liberalnu ekonomiju, tj. liberalni kapitalizam ili kako neki kažu liberalni kanibalizam. Tržna privreda jeste efikasna, ali je manje pravedna od prošlog sistema.”

Čemu se može nadati armija siromašnih?

“Ne bi bilo problem bogatih što su bogati kad bi reinvestirali. Svi kapitalni agregati rastu, a postoji mali rast ulaganja u privredu. Ekonomski rast i zapošljavanje nude pravednije društvo.”

Možete li obećati bolji životni standard i pravednije društvo?

“Rast ekonomije omogućava bolji životni standard, ali ne za sve. Mladi odlaze u zemlje rigidnog kapitalizma.”