Novalić: Nastojimo spasiti vrijednost državnog kapitala

0

Kao prioritet u 2016. godini određena je prodaja manjinskih udjela, posebno u društvima koja bilježe poteškoće u poslovanju, a po osnovu prodaje planirana su sredstva u budžet, sa namjerom da ih Vlada usmjeri na saniranje penzionog fonda. Konsekventno, ovim bi se omogućila redovna isplata penzija – izjavio je premijer Federacije BiH Fadil Novalić pojašnjavajući namjeru prodaje manjinskih udjela u određenim poduzećima.

Odgovarajući na pitanje o privatizaciji privrednih društava koja je ovih dana izazvala veliku pažnju javnosti Novalić je kazao da se ovdje ne radi o privatizaciji, već o prodaji manjinskih udjela vlade u tim preduzećima. Podsjeća da su ova privredna društva već prošla proces privatizacije.

Istakao je da je u okviru Akcionog plana za realizaciju Reformske agende, Vlada Federacije BiH izvršila klasifikaciju privrednih društava sa učešćem državnog kapitala, na način da se identificiraju ona koja su održiva i ona koja to nisu.

„Uvidom u dugovanja i pregledom isplate dobiti, Vlada FBiH se opredjelila da zaustavi očekivano „krpljenje“ nekadašnjih tržišnih lidera budžetskim novcem koji je namijenjen penzionerima, borcima, te razvoju poljoprivrede, turizma, zapošljavanju itd. Analizom stanja u Sarajevo-osiguranju (45,49 odsto udjela) i Fabrici duhana Sarajevo (39,9 odsto udjela) zaključeno da su ova dva privredna društva izložena poteškoćama u poslovanju i da im je potrebno osigurati strateške investicije. Što se tiče Bosnalijeka, razlog za prodaju je nemogućnost uticaja na poslovanje radi malog postotka vlasničkog udjela (19,2 odsto)“, ističe Novalić.

On kaže da se Vlada odlučila na prodaju državnog kapitala putem berze jer je to najtransparentniji oblik prodaje, te kojim se osigurava to da su potencijalni kupci isključivo strateški investitori zainteresovani za nastavak poslovanja i zadržavanje radnika, a ne oni čije je zanimanje fokusirano isključivo na imovinu privrednih društava.

Komentirajući navode po kojima ove tri kompanije doprinose budžetu Federacije BiH, Novalić kaže da svi ključni pokazatelji poslovanja ovih firmi govore da se ne radi o „državnom blagu“ koje se rasprodaje u bescjenje.

„Radi se o spašavanju vrijednosti državnog kapitala i očuvanju radnih mjesta, što je prioritet ove reformske vlade“, naglasio je Novalić. (Fena)