Novalić: Koridor Vc gotov za šest-sedam godina

0

Premijer FBiH Fadil Novalić, federalni ministri prometa i komunikacija Denis Lasić i prostornog uređenja Josip Martić, te direktor Autocesta FBiH Adnan Terzić obišli su danas gradilište dionice autoceste Počitelj – Zvirovići na koridoru Vc.

Ovom prilikom ministar Lasić je podsjetio da je izgradnja ove dionice počela u septembru prošle godine.

– Rok izgradnje je 30 mjeseci što znači da bi ova dionica trebala biti gotova u ljeto 2022. godine. Do ljeta 2022. godine vjerujem da ćemo doći do tunela Kvanj, koji će u međuvremenu biti rađen, tako da ćemo Mostar, više-manje, spojiti na južni dio koridora. Planiramo raspisati i tender za dionicu Mostar sjever – Mostar jug, pa ćemo završetkom tunela Prenj, tog najzahtjevnijeg objekta na koridoru Vc, imati formiranu autocestu – istaknuo je Lasić.

Premijer Novalić je rekao da je danas došao vidjeti na djelu novi koncept Autocesta Federacije BiH koji podrazumijeva simultani rad na više manjih dionica.

– U ovom trenutku imamo ovdje dvije dionice koje su ukupno oko 20 kilometara, a također u Zenici imamo “napadnutih” 20 kilometara, kao i na tunelu Ivan 10 kilometara. Trenutno imamo slučaj da relativno sporo dolazimo do funkcionalnih dijelova, ali kad dođemo iduće godine imat ćemo veliki broj kilometara – rekao je Novalić i dodao kako slijedi povezivanje ovih dionica.

Danas je razgovarao i o početku gradnje dionice Konjic – Ovčari – Zračna luka Mostar, ukupne dužine 51 kilometar, te o dionici od Žepča do Putnikova brda dugoj oko 40 kilometara.

– Realno je očekivati da bi za šest do sedam godina mogli zatvoriti cijeli koridor Vc. Imamo dovoljno finansijskog potencijala, iza nas stoje investitori, imamo likvidne autoceste i mislim da ćemo postići taj cilj – poručio je Novalić.

Podrška bh. turizmu

Federalni premijer je ovom prilikom prokomentarisao uvođenje obavezne mjere 14-dnevne samoizolacije za putnike koji u Republiku Hrvatsku ulaze iz Bosne i Hercegovine.

– Nismo slučajno danas ovdje na jugu Hercegovine. U svijetlu ove politike iz Hrvatske, pozivam sve naše porodice koji imaju namjeru ljetovati da ljetuju u svojoj državi. Imamo tu u našoj blizini more. Samo je pitanje sedmice kada će biti pušten tunel Žaba koji omogućava da od Mostara do Neuma, bez prelaska granica, dođemo za oko jedan sat – rekao je Novalić i dodao kako će građani Bosne i Hercegovine ljetovanjem na bh. moru, Blidinju, Međugorju, Krajini ili na slapovima Une na najbolji način pomoći domaćoj ekonomiji.

D.H.