Novalić: Investicije se ne smiju odgađati

0

Nema nikakvih razloga za odgađanje realizacije investicijskih projekata od velikog značaja za Federaciju kao što su projekti vezani uz ceste i autoceste, izjavio je jučer za “Avaz” federalni premijer Fadil Novalić (SDA).

Premijer je na taj način odgovorio na pitanje šta je donio prekjučerašnji sastanak ključnih ljudi SDA i HDZ-a BiH, na kojem su konstatirani problemi u implementaciji koalicionih dogovora u FBiH.

Osiguran novac

Lideri ove dvije stranke Bakir Izetbegović i Dragan Čović, naime, uz najavu da će razgovarati sa Savezom za bolju budućnost koji je treći koalicioni partner, razmotrili su stanje u koaliciji. Obojica su konstatirala da se i Novalić požalio da bi stvari mogle ići i brže. Novalić u izjavi za naš list kaže da novca ima i da treba iskoristiti građevinsku sezonu.

– U oblastima kao što su ceste i autoceste volio bih vidjeti značajan napredak. Treba imati u vidu da su sredstva za tu namjenu obezbijeđena, a vremenski uslovi za gradnju su povoljni, tako da nema razloga za odgađanje realizacije – kazao nam je premijer FBiH.

Prekjučerašnji sastanak kojem je, osim premijera, prisustvovao i predsjednik FBiH Marinko Čavara, kako saznajemo, prvenstveno je bio radi definiranja budućeg djelovanja koalicije, ali na principima iskrenosti i povjerenja.

Kako nam je preneseno, iz HDZ-a su na tom sastanu prigovorili SDA što su nejni poslanici na prošlosedmičnoj sjednici Predstavničkog doma Federalnog parlamenta zajedno sa SDP-om i DF-om izglasali čak četiri zakona.

– Evidentno je da se SDP i DF nameću i žele u vlast, pa se od SDA tražio jasan stav o tome. Kazali su da nema alternative SBB-u, a što je stav i HDZ-a. Dakle, nijedan drugi partner osim SBB-a ne dolazi u obzir, što je u više navrata pocrtano na sastanku – kazao nam je naš izvor, dodajući da samo ova koalicija može omogući realizaciju projekata o kojima Novalić govori.

Posebna pažnja

Naš izvor naveo je da se na sastanku razgovaralo i o činjenici da je Klub SBB-a na prošloj sjednici Predstavničkog doma bio suzdržan, a u znak protest zbog situacije u kojoj se nalazi predsjednik ove stranke Fahrudin Radončić. S tim u vezi rekao je da je na sastanku konstatirano da je SBB koalicioni partner kojem se, upravo zbog ove specifične situacije, treba s posebnom pažnjom pristupiti i sačuvati odnos povjerenja.

Također, na sastanku se razgovaralo i o problemima koji su se pojavili na državnom nivou, poput rješenja za mehanizam koordinacije, te poteškoća s donošenjem akciza. Istaknuto je i da problem predstavljaju loši odnosi između SNSD-a i Saveza za promjene.

Imenovanja idu presporo

Na sastanku se, kako nam je preneseno, razgovaralo i o nepotrebnom otezanju kod imenovanja u upravljačkim strukturama javnih preduzeća, a shodno koalicionim dogovorima.

– Ta imenovanja idu presporo. Zatraženo je da se u skladu sa zakonom završi taj proces te da se na pune mandate imenuju osobe koje će provoditi politiku trenutne vlasti u FBiH – rekao nam je naš sagovornik.